20 ÉVES LETT A BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES

vasárnap, 19 november 2023

 Jubileumi gálaműsort adott a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes a Déryné Kulturális Központban. A gálaesten a karcagiak mellett láthatták a folklór kedvelői a Divni Tanci - Meraklijci néptáncegyütteseket.

A jubileumi műsort a karcagi néptáncegyüttes művészeti vezetője, Major János rendezte. A Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes hosszú ideje kimagasló szolgálatot végez a kultúra, valamint az oktatás és nevelés területén, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy tagjai között a generációs perspektíva teljes tárháza megtalálható.

Az együttes tagjai a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenlegi és volt tanulói, öregdiákjai, tanárai. Szerencsére mindig volt köztük a bolgár kultúra iránt olyan kitartóan elkötelezett személy és személyek, akik folyamatosan életben tudták és tudják tartani a csoportot. Az együttes 20 éves működése óta több mint 80 táncos szerepelt a csoportban.

A közösség célja, hogy közelebb hozza, megismertesse a magyarországi bolgárság mindennapi kultúráját, hagyományát, művészetét, melynek fő eszköze a bolgár néptánc bemutatása. A közösség folyamatosan szervez, illetve vesz részt olyan rendezvényeken, amelyek hazánk kulturális sokszínűségét, a nálunk élő nemzetiségek kulturális repertoárját, hagyományait, örökségeit mutatják be.

Az est fővédnöke, Varga Szimeon, a Magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója is köszöntötte az egybegyűlteket és gratulált ehhez a jelentős mérföldkőhöz. Kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben a néptáncegyüttes be tudott kapcsolódni a bolgár vérkeringésbe, országosan és a határon túl is nagyon sokan ismerik és elismerik őket.

A gála zárásaként a biljanások megköszönték segítőiknek - köztük Pánti Ildikó önkormányzati képviselőnek - az eddigi támogatást.

Infokarcag

Read 6 times

Media