Print this page

VETEMÉNYEZTEK A ÓVODÁSOK

vasárnap, 24 július 2022
  • font size

A Jókai úti Óvodában a Legyen neked is konyhakerted program keretében a gyerekek a héten elvetették a magokat. A programról Romhányi Sándorné tagóvoda-vezetőt kérdeztük.

 

Nagyon fontosnak tartják, hogy a szülők és a gyerekek maguk neveljék maguknak a palántákat kiskertjükbe - mondta az óvónő, mert a magyar földben termelt zöldségeknél gyümölcsöknél finomabb nincs az egész világon.

 

Ahhoz, hogy ez felnőtt korra szokássá váljon a veteményezés, már az óvodában el kell kezdeni a magok ültetését, a palánták nevelését, hogy lássák, megtanulják a gyerekek ezt a folyamatot.

 

Minden gyermek két kis flakonba ültetett az általa kiválasztott magokból az egyik flakont elviszi haza és otthon gondozza, a másik az óvodában marad és itt megfigyeli, ápolja.

Május végén kiültetik a palántákat a konyhakertjükbe, ami akkorra teljesen megújul az óvodában.

.

A foglalkozáson részt vett Sári Kovács Szilvia alpolgármester, A legszebb konyhakertek programigazgatója is.

 

Nagyon lelkesen ültették a magokat a kicsik, nagyon jó a kezdeményezés, hogy már ekkor megismerkednek az első lépésekkel, hogy felnőttként is alkalmazzák.

 

Az országos programra eddig 100-nál több település nevezett, s várják a magán jelentkezéseket is - mondta a programigazgató, aki szerint fontos, hogy a fiatalok az idősektől ellessék a fortélyokat, tudást, amit nem lehet internetről, könyvekből.

 

Az országosan eddig összegyűlt ötletekből szeretne a programigazgató egy kiadványt, ezen dolgoznak most.

 

Idén a környezettudatos kert a Legszebb konyhakertek program mottója, hogy környezettudatosabban próbálja mindenki művelni kertjét, melynek az elvárásait tartalmazza a program felhívása.