KÖZÉPISKOLAI KÖZPONTI FELVÉTELI

csütörtök, 09 február 2023

Több mint 71 ezer diák írta meg a 2023-as középiskolai központi felvételit. Az első visszajelzések szerint a magyar nyelv és irodalom feladatsora nem volt nehéz, de a matematikával sok felvételizőnek meggyűlt a baja.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján összesen 56 ezer nyolcadikos jelentkezett a központi középiskolai felvételire. Ennél az előző években jóval kevesebben vizsgáztak.

Az első visszajelzések szerint a nyolcadikos magyar nyelv és irodalom feladatsora nem volt nehéz, a matematikára azonban sokan panaszkodtak, volt, ahol sírás lett a vártnál nehezebb és gyengébben sikerült teszt eredménye miatt. A tapasztalatok szerint ugyanakkor, ha nehéz az egyik, vagy mindkét feladatsor, akkor a ponthatárok is alacsonyabbak lesznek. A portál szerint ez várható idén, hiszen a beszámolók szerint az idei matekfelvételi minden vizsgázónak nehéz volt, így várhatóan mindenki kevesebb pontot szerzett az írásbelin.

A gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen kalkulálhatnak a jelentkezők pontjaival:
- vagy csak az általános iskolai jegyeket,
- vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét,
- vagy az általános iskolai eredményeket, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámot
veszik figyelembe.

A diákok összpontszámának legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredményének kell adnia (nyilván csak azokban a középiskolákban, amelyek kötelezővé tették a jelentkezők számára a vizsga megírását).
A tavalyi statisztikák alapján nagyjából minden ötödik (négy vagy öt évfolyamos) gimnázium dönt úgy, hogy nem veszi figyelembe a központi felvételi eredményét, hanem kizárólag az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a jelentkezőket. A technikumok és a szakgimnáziumok körében jóval magasabb ez az arány, a szakképző iskolák pedig egyáltalán nem teszik kötelezővé a vizsgát.
Tavaly a nyolcadikosok átlageredménye 52,5 pont volt, a hatodikosoké 62,7, a negyedikeseké pedig 70,4 pont – a megszerezhető maximum 100 pontból értek el ennyit.

Sok diák idén is csak próbaképpen írja meg a vizsgát, várhatóan nem olyan középfokú iskolába jelentkezik majd, amely figyelembe venné a magyar- és a matematikateszt eredményeit.

Infokarcag

 

Media

More in this category:

« Szalagavató a Szentannaiban