TANÉVKEZDÉS A KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

szerda, 07 szeptember 2022

Tanévkezdési körképünket most a Györffy István Katolikus Általános Iskolában folytatjuk. Kovács Miklósné igazgatóval beszélgettünk.

- A tankönyvek időben megérkeztek, augusztus 15-én már itt voltak, így augusztus 22-én, 23-án a gyerekek át tudták venni, így volt idő megismerkedni vele, befedni, táskába tenni és ma reggel, amikor megszólalt a csengő, mindenki örömmel foglalhatta el a helyét az iskolapadban - mondta az igazgatónő, akitől megtudtuk, 40 elsős érkezett.

- A nyolcadikosoknak lesz most a legnehezebb, hiszen dönteniük is kell az év során. Ehhez az osztályfőnököktől is kapnak majd segítséget?
- 47 nyolcadikosunk készül a továbbtanulásra. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a továbbtanulásra felkészítsük a gyerekeket már tulajdonképpen első osztálytól kezdve, hiszen évek óta van egy olyan tanítás nélküli munkanap az iskolánkban, amikor csak a pályaválasztással foglalkozunk. De természetesen, ahogy nőnek a gyerekek, erre egyre több hangsúlyt fektetnek az osztályfőnöki órákon is. Így volt már ez a tavalyi évben is a mostani nyolcadikosoknál, a Pedagógiai Intézettől, az Iparkamarától kértünk külön előadókat, illetve volt olyan szerencsénk, hogy busszal utazhattak el a gyerekek üzemlátogatásra. Úgy gondolom, hogy úgy engedjük el hetedik év végén a gyerekeket, hogy gondolkodjanak rajta hova szeretnének továbbtanulni, mert itt van hamarosan december, amikor nyilatkozni kell arról, illetve elküldeni a jelentkezési lapokat, aki központi írásbeli felvételit szeretne írni. Addigra már el kell dönteni, hogy hol szeretné ezt megtenni.

- Az kezdés után az idei iskolai programok is kezdenek már összeállni?
- Igen, az elmúlt hetekben, napokban ezen dolgoztunk a kollégákkal. Alakuló értekezletünk volt, lelkigyakorlaton voltunk, aztán munkaközösségi foglalkozások voltak, s a tanévnyitó értekezletünkön minden munkaközösség, munkacsoport, felelősök a nevelőtestület elé tárták milyen terveik vannak a tanévre. Még most jön az összesimítás időszaka, s aztán elkészül a végleges munkaterve az iskolának. Bátran mondhatom, hogy nem lesznek unalmas napjaink, hiszen már most érezhető, hogy minden napra jut valamilyen feladat. Örülünk annak, hogy itt lehetünk, és azokat a rendezvényeket, amelyek az elmúlt évek alatt háttérbe szorultak, most mind szeretnénk megvalósítani - ígérte az iskolavezető, aki arról is beszámolt, hogy 28 pedagógus kollégával kezdték meg a tanévet.

- Négy új kollégánk érkezett: matematika vonalon, technika, testnevelés, könyvtár és a napköziben erősítik majd a nevelőtestületünket. A diákok közül aki a mai naptól igényelte az étkezést, annak a számára biztosított és az iskolatej programot is biztosítja számunkra a fenntartó

- tudtuk meg Kovács Miklósnétól.

Infokarcag