ERŐS AZ UV SUGÁRZÁS

szerda, 07 június 2023

A nyár beköszöntével egyre többen látogatunk ki a szabadba, illetve a strandokra. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy rövid idő alatt könnyen leéghetünk a napon.

Ezeket a felvételeket a Tisza-tónál készítettük. A strandon még csak néhányan voltak, viszont rengetegen kerékpároztak a tó körül. Többen félmeztelenül. De a rutinos bicajosoknál mindig van naptej.

A nyári időszak minden bőrtípusú ember számára a napégés elleni védekezésről szól – sokan elfelejtik, hogy nem csupán a strandon, de otthon, a kertben is oda kell figyelni a megelőzésre. Segítünk néhány tippel, hogyan lehet elkerülni a problémát, de azt is eláruljuk, mit kell tenni, ha rákvörösre égünk a napon.
A legfontosabb: a megelőzés.

Aki odafigyel magára, valamint a bőrére, biztosan megússza fájdalmas leégés nélkül a nyarat. A megfelelő napvédő krém, naptej kiválasztásával, a bőrirritáció első jeleinek felismerésével megelőzhető minden komolyabb probléma. Ehhez azonban az kell, hogy elkerülje az ember a legsűrűbben előforduló hibákat, és megtartsa bőrének egészségét.
Nem elég, ha néhány gyors mozdulattal bekenjük magunkat. Fontos, hogy alapos munkát végezzünk, és a teljes bőrfelületre jusson a napvédő krémből, egyrészt azért, hogy megelőzzük a későbbi fájdalmakat, másrészt pedig, hogy ne barnuljunk le foltosan. Ne maradjon ki a hát elérhetetlen része, ilyenkor kérjünk segítséget. Ne feledkezzünk meg a fülekről sem, míg a rövid hajtípus és a kopaszság esetén a fejbőr ápolása is fontos.

A napégés ellen könnyebb védekezni, mint utólag kezelni azt, ennek ellenére a legnagyobb odafigyelés mellett is megtörténhet. Ha enyhe vörösödésről van szó, arra elegendő a vízbázisú, napozás utáni balzsam, amely nyugtatja a bőrt és vitaminokat tartalmaz, ezzel segíti a regenerációt. Amennyiben komolyabb a baj, de még nincs hólyagosodás, segíthet a hideg vizes fürdő, valamint a tartós borogatás. Mindig ajánlott a folyadékutánpótlás biztosítása, ezzel a kiszáradást előzzük meg.
Nagyobb a probléma, ha erős kellemetlen fájdalom társul a pirosodás mellé, ilyenkor a gyógynövények (aloe vera, kamilla, levendula) és a gyógyszeres kezelés (fájdalom-, gyulladás-, lázcsillapító) segíthet. Extrém napégésnél, hólyagosodásnál javasolt egy orvos felkeresése. Ha kellemetlen érzéssel jár a napozás utáni időszak, viseljünk minél szellősebb öltözetet, így a ruha anyaga sem dörzsöli majd a kényes részeket.

A fentiek minden esetben kellemetlen közjátéknak bizonyulnak egy nyaralás, de egy családi hétvége során is, ezért hangsúlyozzuk ki még egyszer a megelőzés jelentőségét.

Infokarcag

Media