TEMPLOM FELÚJÍTÁS

péntek, 02 szeptember 2022

Megújul a Szent István király római katolikus templom tetőszerkezete. Milyen munkák várhatók még? - erről Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsost kérdeztük.

Június végén elkezdődött a templomtető felújítása, ami azt jelenti, hogy a régi pala leszedésre került, és új lécszerkezet, illetve már a mostani technológia segítségével kerül majd új pala a tetőre - magyarázza a plébános.
A munka szükségessé vált, hiszen a templomtoronyról lepergő vakolatok, díszítőelemek betörték a palát és ha a templommal szemben fordulunk, a bal oldali részen teljes egészében lekerült a pala, tehát az időjárás viszontagságai miatt megsérült, oda madarak is beköltöztek, ez is indokolta a felújítást.


A karcagi egyházközség a 60 milliós beruházást egyedül nem tudták volna ezt megvalósítani, szükség volt az egyházmegye támogatására is.

- Az Egri Főegyházmegye 90 százalékos támogatása mellett a tíz százalék pedig az egyházközségnek az anyagi forrásaiból valósul meg.

- Arra most anyagi források hiányában nincs esély, hogy kívülről is megszépüljön a templom.
- A vágyaink szintjén ott van, hogy szeretnénk felújítani, majd hogy erre milyen forrásaink adódnak, azt egyelőre nem tudjuk. Bízunk benne, hogy majd előbb-utóbb az is elkezdődik. Mindenesetre most ez volt a legfontosabb rész, hogy a beázást esetlegesen elkerüljük. Minden nagyobb esőzésnél azért körbementünk, Isten nyugtassa Sz. Nagy János ács urat, aki mindig segítségünkre volt, de hát ő sajnos egy évvel ezelőtt már elköltözött, tehát szakember segítségével próbáltuk a hiányosságokat pótolni, de hát van, amit mégsem tudtunk. Ha bemegyünk, akkor a mennyezeten kisebb foltokban lehet látni, hogy pereg a vakolat.

- Ennek okát azonban a plébános sem tudja, de az elmúlt 40 év alatt nem volt felújítás a templomnál, úgyhogy az idő is dolgozott ezalatt.

- 40 évvel ezelőtt történt a teljes felújítás, akkor is úgy gondolom, hogy a tetővel kezdték, tehát '87-ben fejeződött be a teljes felújítás. A '80-as évek elején kezdődött el a Víg Béla esperes úr idejében, ő ezt nagyon nagy szívügyének tekintette, hiszen akkor a fotók segítségével látjuk azt, hogy bizony nagyon romos állapotban volt akkor. Az eltelt negyven évet a templomunk a külső része hordozza.
Amikor 2010-ben ide kerültem Karcagra, akkor voltak bizonyos jelek, de nem volt ennyire erőteljes, most ilyen rohamosan romlik a külső díszítés az időjárás viszontagságai: amikor télen esik, bemegy a repedésekbe az eső, tavasszal, amikor olvad, akkor ezek szépen megteszik a maguk munkáját, tehát egy ideig még itt lesz ez a baldachin, reménykedünk abban, hogy majd sikerül a további felújításokat is folytatni.

- Ez több száz millióba kerülne, ami csak emelkedik az építőanyagok árával együtt, ez pedig meghaladja az egyházközség anyagi erejét. A tető munkálatok a tanévnyitóra nem fejeződnek be, csak az ősz végére, így türelmet és a templom udvaron való közlekedéskor figyelmet kér mindenkitől addig is Gulyás Zsolt.

Infokarcag

Read 131 times