ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MÚZEUMBAN

csütörtök, 01 augusztus 2024

Hortobágytól Sárrétig címmel új, időszaki kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban.

Szűcs Sándorról mindenki tudja, hogy három föld tudósának hívták. A Nagykunság, a Sárrét és a Bihar vidék, tehát Bihar vármegye, illetve a Hortobágy melléke tartozik bele ebbe. Szűcs Sándor szellemisége előtt tisztelegve Hortobágytól Sárrétig címmel időszaki kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban. A megnyitón megjelenteket dr. Nagy Molnár Miklós igazgató köszöntötte. A kiállítást Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, aki Szűcs Sándor etnográfust méltatta.

Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke
- Azt szoktuk mondani, hogy élt Bihar, meg Nagybajomtól Biharnagybajomig. De azért mégis közben egyrészt ő beleszületett abba a hagyományba, abba a közegbe, amit ő megörökített, leírt. Nem választotta külön, hogy én most tárgyalkotásról írok, én most hiedelmekről írok, én most erről, arról, amarról. Komplexen adja vissza azt a kerek, teljes hagyományt, aminek a birtokában volt. Ezt úgy rögzítette, hogy közben ő megszervezte hozzá az objektív módszert és a tudást. Ugye kutatómozgalomra ha gondolunk, az éppen erejéig bejárta az egész Alföldet, és a maga korosztálya, kutató nemzedékével együtt, egymástól is tanulva, és ő úgy maradt Biharnagybajomban, hogy azért sokfelé járt, sok mindent megtanult. Úgy volt 52-től vagy 53-tól a Karcagi Nagykun Múzeum igazgatója is, hogy a háború után tulajdonképpen a múzeum újjászervezője, újjáépítője. Úgyhogy Bajomból járt be nap mint nap, és ment este haza. És aztán a nyugdíjas években kiteljesedett, és otthon leírta mindazt, amit megtapasztalt, tehát átadta a következő nemzedéknek, mondhatni egyrészt érintetlenül és hitelesen, másrészt azért már megtoldva azokkal az útmutatásokkal, amit mi módszertannak hívunk, és ezért egy nagyon komoly jeles példa van előttünk, és ahogy Miklós is mondta, igen, ő fogalmazta meg ezt a három földet, hogy ez tulajdonképpen sok tekintetben egybefüggő. Ezért gondoljuk azt, hogy most mi egy kicsit hazaértünk ezzel a kiállítással.

Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnökének köszöntő gondolatai után dr. Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

dr. Nagy Molnár Miklós Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója
- Népművészet. Régen egyértelmű volt, hogy mit nevezünk népművészetnek, de ma mi a népművészet? Ez is egy óriási kérdés. Kinek szól a népművészet? Mi tartozik a népművészetbe, ahogy ugye elmondta itt most Kolozsvári István is. Kresz Mária egy konferencián felvetette, hogy ugye ki a népművész? Egyáltalán hogy nevezzük ezeket a mai alkotókat? És így jött létre ez a népi iparművész kifejezés. Tehát ezért maradt ez. Tehát a néprajzosok, illetve a tudomány még mindig tartozik azzal, hogy megtalálja ezt a helyet, hogy ki a népművész, mi a népművészet egyáltalán. Ez is ugye mindig változik.

A tárlat augusztus végéig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Read 33 times