SEMMELWEIS-NAP

csütörtök, 01 augusztus 2024

A Kátai Gábor Kórház vezetése a Semmelweis-napi ünnepségen idén

is elismerésben részesítette az intézmény azon dolgozóit, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

- Intézményünk, a karcagi Kátai Gábor Kórház életében mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a hagyományok ápolására, ezért sem feledkezhetünk meg kórházunk névadójáról, Kátai Gábor orvos- gyógyszerészről.

Megemlékezéssel, illetve Kátai Gábor síremlékének megkoszorúzásával kezdődött a Semmelweis- napi emlékezés. Az anyák megmentőjeként ismert orvos- professzor fedezte fel azt a fertőtlenítő eljárást, amely során klóros kézfertőtlenítést kell alkalmazni annak érdekében, hogy a szülő édesanyák és újszülött gyermekeik az addiginál jóval nagyobb eséllyel élhessék túl a szülést.

SZEPESI TIBOR, polgármester:

- Semmelweis Ignác születésének napján arra az orvos- tudósra emlékezünk, akinek önfeláldozása, kitart harca a gyermekágyi láz ellen életében nem nyerhette el jutalmát. Tragikus halálát végül az a tragikus kórkép, a szepszis okozta, amely ellen egész életében küzdött és bár a betegség legyőzte őt, de emlékét nem törölhette el. Nincs olyan család, amelynek tagjai között ne lett volna olyan anya, kinek sorsát Semmelweis felismerése és küzdelme nem befolyásolta volna. Az ő munkássága nélkül sokan ma nem lehetnének itt. Nem lehetnénk itt. A mai nap a megemlékezés mellett arra is lehetőséget ad, hogy a történelem és a tudomány mérlegére tegyük az ünnepelt alakját, teljesítményét, hatásának, gondolatainak, eszméinek időtállóságát, a mai napig tartó érvényességét.


Semmelweis Ignác kezdő orvosként a bécsi közkórházban kezdett praktizálni. Az akkori egészégügyi előírások még csak nem is hasonlítottak a ma alkalmazott protokollokhoz. Így teljesen természetes volt, hogy például boncolás után fertőtlenítés nélkül vezettek le szülést az orvosok. Ez- mai ismereteink szerint- természetesen az édesanyák tömeges elhalálozásához vezettek.

NAGYNÉ LÁSZLÓ ERZSÉBET, főigazgató, Kátai Gábor Kórház:
- Már Bécsben, majd 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az aszeptikus fertőzést megelőző eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben egyaránt. Mind gyakorlatban, mind írásaiban próbálta terjeszteni nézeteit, de sajnos az orvostársadalom nem vett róla tudomást. Semmelweis első megállapítása az volt, hogy a klórmeszes kézmosás megszünteti a kézen a boncolás utáni hullaszagot.

A Karcagi Kátai Gábor Kórház Igazgató Testülete Kátai-díjat adományozott dr. Karsay Károly nyugalmazott osztályvezető főorvos részére, megköszönve a kórházért és a betegekért végzett több évtizedes kitartó, lelkiismeretes és magas színvonalú munkáját, amelyet 1976 és 1998 között a Szülészet-nőgyógyászati osztályon, annak vezető főorvosként és az intézmény megbízott orvos- igazgatójaként látott el. A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város lakosságának egészségügyi ellátása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért Karcag Város Egészségügyi Szolgálatáért Díjat adományozott dr. Szabó Máriának, a Karcagi Kátai Gábor Kórház Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosának, valamint dr. Vass Évának, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthona és Háziorvosi Intézmény gyermek szakorvosának.

Read 38 times