ZÖKKENŐMENTES AZ ÚJ SZABÁLY BETARTATÁSA

csütörtök, 17 október 2024

A szeptemberi iskolakezdés során új rendszerrel kellett

megismerkedni az általános és középiskolásoknak. Ez pedig a mobiltelefon-használat korlátozása volt, amit egyes felmérések szerint a szülők többsége támogat.

A 2024-25-ös tanévben egy újonnan bevezetett rendelet miatt korlátozni kellett a diákok mobilhasználatát. Kovács Miklósné a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda igazgatója mutatja stábunknak azt a szekrényt, amelyben elhelyezik az
összegyűjtött mobiltelefonokat. Arra kértük az intézményvezetőt, hogy ossza meg eddigi tapasztalatait az újonnan bevezetett rendszerről és tájékoztassa stábunkat arról, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban.

Kovács Miklósné a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda igazgató
- Az első órát tartó pedagógus bevisz magával egy zárható dobozt, amiben van egy füzet egy tollal együtt, és aki leadja a mobiltelefonját, annak az aláírása belekerül a füzetbe. A mobiltelefonját a saját maga által hozott tartójába beleteszi, és így helyezi el a dobozba. Természetesen néhány perccel hamarabb mennek be a kollégák az tanórára, hogy ez az órának az idejéből ne vegyen el. A dobozt aztán elhelyezi a pedagógus az asztalon, és amikor vége lesz az órának, az első órának, akkor behozza a nevelői szobába. A titkárságon van egy zárható szekrény kialakítva, és ha van a dobozban mobiltelefon, akkor abba a zárható szekrénybe elhelyezi. Egész nap ebben a zárható szekrényben őrizzük a telefonokat. Amikor az utolsó órára kerül sor, akkor az utolsó órát tartó pedagógus magához veszi ezt a dobozt, beviszi az osztályterembe, és amikor vége van az órának, kicsengettek, akkor visszaadja a gyerekeknek, akik ugyancsak aláírásukkal ismerik el, hogy sértetlen állapotban visszakapták a telefont.

Igazgatónő hozzátette, a telefonok száma napról-napra csökken. Azonban vannak olyan gyerekek, akiknek létszükséglet, hogy náluk legyen a telefon. Ilyen például a diabétesszel küzdő gyermekek, illetve van egy hallássérült tanuló is az intézményben, akinek szüksége van arra, hogy az az eszköz, ami az ő jólétét biztosítja, működőképes legyen. Az iskolában tehát szerencsére zökkenőmentesen ment az új rendszer bevezetése.

Kovács Miklósné a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda igazgató
- Minden diák elfogadta az általunk létrehozott szabályokat, és ezeket be is tartják. Egyelőre ebből nem volt probléma, mindenki becsülettel leadta. Kértük, hogy mindenki olyan tartót hozzon neki, amiben ő szeretné, hogy tárolja a telefonját. Van, aki erre nem tart igényt, hiszen ezek a telefonok már el vannak látva olyan védőeszközökkel, amelyek ezt nem igénylik. Van, aki egészen nagy dobozba rakja bele, ami a mobiltelefonjának a tartódoboza, és abba adja le, tehát mindenki úgy védi a telefonját, ahogy szeretné.

Néhány szülőt is megkérdeztünk a téma kapcsán. Utánajártunk mennyivel változtatta meg ez az új rendszer a tanulók telefonos szokásait.

Kovács Endre
- Az én fiam gimnáziumba jár. Nem viszi már az iskolába a telefont, így oldja meg ezt a problémát. Végül is nem lakunk messze, tudja nélkülözni arra az időszakra a telefont, amíg iskolában van.

Egy hölgy riporterünknek elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja ezt az új rendszert, hiszen a diákok túl sok időt töltenek a mobiltelefonok használatával.

Berényi Regina
- Ne telefonozzon, hanem tanuljon a diák. Azzal foglalkozzon, amit a tanár mond. Szünetekben, ha akarja, illetve mármint itt a kollégiumi szünetre gondolok, ott használhatja az én fiam is, kimenő időben nyugodtan el tud érni. A tanórán meg ne tiktokozzon, meg ne csinálja a fesztivált, ne tegyen közzé semmiféle képet, mert az nem oda való.

A magyar oktatási rendszerben bevezetett új rendelet nem egyedi, hiszen a mobiltelefonok használatát több európai országban is korlátozták már.

Read 0 times