90 ÉVES BÉZI JÁNOSNÉ

szerda, 12 október 2022

Bézi Jánosné, Medgyessy Erzsébet 2022. augusztus 24-én volt 90 éves. Ebből az alkalomból köszöntötte őt családja körében Szepesi Tibor polgármester és Varga Erzsébet anyakönyvvezető.

Szepesi tibor polgármester átadta részére Orbán Viktor köszöntő oklevelét és az önkormányzat ajándékát, Varga Erzsébet anyakönyvvezető pedig a Városházát ábrázoló tortával köszöntötte a szépkorút.

Erzsike néniék nyolcan (öt fiú és három lány) voltak testvérek, sajnos már többen meghaltak. Neki Erzsébet lánya 1951-ben, Julianna 1952-ben János fia 1955-ben született. Négy unokája és öt dédunokája van. Erzsike néninek csak két munkahelye volt.

- Én nem sok helyen dolgoztam: a téglagyárban, meg boltban a leszázalékolásom előtt nyolc évig a Vasút utcán. Volt egy bolt, ami aztán míg ide nem tudtam menni, addig a lányom, aki a csarnokban dolgozott a boltban, ő magához vett. Megbeszélték a főnökkel, és felvettek engem is. Utána kerültem a Vasút utcára, Csordásné volt a főnök asszony, ott voltam 8 évig.

- S hogyan telnek most itthon az évek? Erzsike néni ma is hetente több alkalommal főz, kertészkedik, szorgoskodik otthonában.

- Kapálok, gereblyézem a füvet, összeszedem, kirakom az utcára, meg elmegyek a gyerekekhez is.

Szeretne többet kertészkedni, de gerincével gond van, így hamar elfárad, de amit tud csinálja, a felvágott fát télen a fűtéshez is maga hordja be. Tulajdonképpen ez is a hosszú életének a titka, hogy nem szabad sokat ülni, hanem dolgozni, mozogni kell.

- Lányai Karcagon élnek, róluk és az unokákról is mesélt az idős asszony.

- A két lányom, iskolába jártak, utána egy darabig a sütőiparnál dolgoztak. Erzsike lányom az idősebb, a bíróságon dolgozott. Bírónak volt az írnoka, a kisebbik pedig boltos. Az unokám,Ágika, a Dózsa György úton egy boltban dolgozik, a másik meg főkönyvelő Pesten. Karcagi a főnök is, minden pénteken jön haza.

A legkisebb dédunoka most is itt szaladgál, az az Erzsike lányom unokája, a többieket is várom. Nagy alkalmakkor - pl. születésnap, karácsony - mindenkivel találkozom -árulta el az ünnepelt, aki ételek esetében nem válogatós.
- Mindent megeszek, a sütemény is lehet sós, vagy édes, mindent szeretek, nem válogatok. A lányaim megtanultak főzni, ők is finomakat készítenek nekem - árulta el az ünnepelt, akitől megtudtuk, családjában ilyen magas életkor nem nagyon jellemző, szülei is fiatalon meghaltak.

Erzsike néni reméli, hogy megéri a 100. születésnapját is, ehhez a lányaitól, unokáitól kapott nagy szeretet is reményt ad neki.

Infokarcag

Read 110 times