FOKOZOTT ELLENŐRZÉS A TISZA-TAVON

vasárnap, 21 július 2024

A szabadstrandokon sok mindent lehet csinálni, de nem mindent. A vízirendőrök sem véletlenül hívják fel a szabadstrandolás veszélyeire a figyelmet. Egy kis odafigyeléssel adott esetben komoly tragédiák előzhetők meg.

Az idegenforgalmi főszezonban fokozott ellenőrzést tartanak a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Tisza- tavon is. Tapasztalataik szerint a fürdővendégek döntő többsége szabálykövető, azaz betartja a strandolásra vonatkozó előírásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne szankcionálnának. A szabálysértés súlyosságától függően szóban figyelmeztetnek, helyszíni bírságot szabnak ki, vagy feljelentést tesznek. Akár a vízibiciklizőkkel szemben is.

CSÚR PÉTER, alezredes, őrsparancsnok:

A vízibicikli népszerű, de ez is fürdőeszköz, tehát a fürdőzés szabályai vonatkoznak rá. Tehát ugyanúgy nem lehet eltávolodni a parttól ötszáz méterre, mint a fürdőzés szempontjából. Úgyhogy nem vízi közlekedési eszköz, hanem fürdőeszköz.

A Tisza- tavon hat kijelölt szabadstrand van, csak ezeken szabad fürdeni. A strandolásra ki nem jelölt partszakaszok veszélyesek. Hirtelen mélyül a víz, kiszámíthatatlan a sodrás. De a ,vízfelszín alatti növényzet is komoly kockázatot jelent.

TÓTH PANNA:
Én eleve figyelek, én karúszót is szoktam használni, mert nagyon félek attól, hogy elsüllyedek. Mert a méreteimből adódóan nem ér le a lábam, már elég hamar, szóval én inkább vettem egy karúszót és a szerintem még a bójáig el se úszunk a csapattal és inkább odafigyelünk, hogy a part közelében úszkáljunk.

Szinte naponta hallani olyan, strandon bekövetkezett tragédiáról, amely hirtelen szívleállásról szól. Felhevült testtel- bármennyire is hívogatnak a hűs habok- tilos a vízbe menni.

KRIZSÁN TAMÁS:

Szerencsére a gyerekek se olyanok, hogy rögtön beleugranak. Kicsit, odamennek, megfröcskölik magukat, vagy egymást és utána lehet bemenni. Lábáztatás és utána a többi

.A természetes vizeken kialakított fürdőhelyek határait bójasorok jelzik. Így van ez a Tisza-tavon is. Külön jelzik a strandolók számára, hogy hol kezdődik a mély víz.

HELL VILMOSNÉ:

Van két unokám, úgyhogy nem mutatok nekik olyat, amit igazából nem lenne szabad. De az egyik az vízilabdázott, úgyhogy ő tudja, hogy ami ott van a bója, akkor onnan tovább mi nem megyünk.

A biztonsági előírások betartása csak kis odafigyelést igényel. Amellyel megelőzhetők a sérülések, vagy az akár annál is súlyosabb kimenetelű vízi balesetek.

 

Forrás: infokarcag.hu