KÖZEL 800-AN EVEZTÉK VAGY ÚSZTÁK ÁT A TISZA-TAVAT

szerda, 04 szeptember 2024

Ebben az évben közel nyolcszázan vállalkoztak arra,

hogy átússzák vagy átevezzék a Tisza-tavat.

Óriási érdeklődés mellett tartották meg az idei Tisza-tó Átúszást és Átevezéstaz abádszalóki strandon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében, Abádszalók Város Önkormányzata és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal partneri együttműködésében.A nagyszabású sporteseményt már harmadik alkalommal szervezték meg.

Vida Gergely szervező Magyar Kajak Kenu Szövetség:
- A Magyar Kajak-kenu Szövetség már régóta tervezi, hogy a szabadidős
sportágaknak minél nagyobb figyelmet szenteljen és hogy biztosított körülmények között lehessen átevezni a hazai vizeket. Ez egy rendhagyó kezdeményezés volt három éve, hiszen a Magyar Úszó Szövetséggel karöltve itt átúszni is lehet a Tisza-tavat. Nyilván úgy alakítottuk ki az időrendjét az eseménynek, hogy a távokat teljesíteni lehessen a nagyobb sportértéket kereső és kihívásokat kereső résztvevőknek is. Az átevezés az 8 kilométer oda-vissza, az átúszás pedig egy 3,6 kilométeres távon kerül megrendezésre. Már látszik is a háttérben, 9 órától már elrajtoltak az átúszók, 10 órakor kezdenek az átevezők. Én azt gondolom, hogy egy nagyon jó hangulatú eseményt sikerült megszervezni.

Az úszók 30 fős csapatokban dudaszóra vágtak neki a közel 4 km -es távnak. Megkérdeztünk néhány jelentkezőt, hogyan készült fel az eseményre.

Fenyvesi Zsolt
- Egészen évben szoktam úszni. Felkészülés abból áll, hogy nagyobb távokat szoktam úszni mindig a versenyek előtt.

Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke riporterünknek elmondta, idén rekordszámú résztvevővel zajlott a Tisza-tó átúszás és átevezés. Közel 800-an teljesítették úszva, evezve vagy SUP-on a távokat. Az ilyen rendezvények a zászlóshajói annak, hogy a Tisza-tó jóhíre, ismertsége és népszerűsége tovább erősödjön.

Hubai Imre, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés és Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke:
- Évről évre egyre többen neveznek az átevezésre és az átúszásra is. Azt látjuk, hogy egyre népszerűbb nemcsak a fiatalok, hanem a középkorúak és az idősebbek körében is akár a suppozás, akár a kajak, a kenu, vagy akár az úszás. Az olimpiai sportágak is felkeltették az érdeklődést ez irányba, és a fiatalok egyre szívesebben választják ezt a sportolási módot. Most a nyár is kivételesen kedvezett ezeknek a vizes sportoknak itt a Tisza-tónál. Látjuk a vendégek, a látogatók létszámából is, hogy közel 50 százalékos a növekedés itt Abádszalókon. Az ember azért aggódik, hogy a covid után és a különböző válságok közepette miképpen fognak majd a vidéki turisztikai attrakciók megtelni. A Tisza-tónál úgy látszik, hogy nem kell aggódnunk, mert megvan a természetes vonzereje, és ide vonzza az embereket.


Az úszók után az átevezők is nekivághattak a rajtnak. Az indulás előtt Tóth Tibor, Abádszalók alpolgármestere, valamint Hubai Imre, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. A legtöbben SUP-on szállltak vízre, de rengetegen jöttek kajakkal, vagy kenuval is a Tisza-tavi megmérettetésre. Egy versenyző riporterünknek elmondta, hogy szerinte mi az, ami ennyi embert idevonzott Abádszalókra.

Kocsis Ildikó
- A Tisza-tó maga az élővilág, a labirintusai, a felfedezése, illetve az, hogy gyakorlatilag rengeteget lehet evezni. Én evezős oldalról közelítem meg, úgyhogy elsődleges az, hogy merre tudok evezni. A Tisza-tó kiváló lehetőséget kínál a felfedezőknek, labirintusjáróknak, számtalan eldugott részére lehet eljutni.

Egy férfi riporterünknek elmondta, hogy először veszt részt a versenyen. Kifejezetten tetszik neki, hogy amatőrök és profik is együtt indulnak. Arról is kérdeztük miért éppen SUP-ot választotta.

Kövér Márton
- Nagyon könnyű megtanulni ezt a SUP-ot. Könnyű elsajátítani, hogy már élvezhetően haladjon vele az ember. Az eszközök se olyan drágák, úgyhogy mindenképp javaslom annak, aki jól tud úszni és vízpart közelében él, hogy kezdje el ezt sportot.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa és Hubai Imre Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke együtt teljesítette a 8km-es távot. Képviselő úr elmondta a Tisza-tó Magyarország, sőt talán egész Közép-Európa egyik közkedvelt, látogatott helyének nevezhető. Ez látszik a mostani rendezvényen is.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa:
- Ez az egyik legnagyobb közösségi sportrendezvény itt a Tisza-tónál. A kerékpár után a vízi sportok itt a Tisza-tónál a legfontosabb aktív sportturisztikai rendezvények. Idén 40 százalékkal nőtt a vízi eszközökkel nevezők száma, nagyon sok úszó van, és azt mondhatjuk már, hogy látjuk nagyjából a nyári szezon végét. Itt az Abádszalóki strandon is és a környékbeli strandokon is tavalyihoz képest nőtt a vendégforgalom. Ez mindenképpen örömteli, hiszen a magyar turisták mellett a külföldiek is felfedezik a Tisza-tavat.

Az átúszást és az átevezést sikeresen teljesítőknek járt a jól megérdemelt befutóérem. A kategóriákban a három legjobb időeredményt elérők egyedi, gravírozott plakettet vehettek át a verseny végén.