SOKAN ÉRKEZTEK A FESZTIVÁLRA

kedd, 10 szeptember 2024

Kilencedik alkalommal tartották meg Püspökladány

legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Kakasfőző Fesztivált, amely évről-évre egyre több látogatót vonz. Idén 34 csapat mérte össze kakasfőző tudományát.

A Sárrét Kincse Gyógyfürdő előtti téren megtartott gasztronómiai rendezvény évről-évre egy több főzőcsapatot és látogatót vonz. Ebben az évben harmincnégy csapat sürgött-forgott a bográcsok körül. Mindenki igyekezett megmutatni azt, hogy hogyan is készül az igazi kakaspörkölt. A legtöbben valamilyen „kakasos” ételt készítettek, de akadt olyan csapat is, melynek tagjai a jól bevált csirkepaprikást vagy épp birkapörköltet, lecsót készítettek. A rendezvény ezúttal is kiegészült a pálinkafőző versennyel, mely szintén nagy népszerűségnek örvend a fesztiválon. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője is.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő:
- Emlékszem arra a néhány évvel ezelőtti történetre, amikor azon gondolkodtunk az akkori városvezetéssel, hogy kellene valamit kitalálni, ami Püspökladányhoz kötődik, ami Püspökladány gasztronómiáját jellemezheti. Vannak itt barátaink Karcagról, akik kiváló birkafőzők, Isten éltesse őket is, de a szomszéd településeken meg káposztás ételek vannak jelen. A jelenlévők nagy többsége szerintem büszkén állíthatja magáról, hogy falusi gyerek. A mi világunkban, a mi gyermekkorunkban bizony a kakas dísze volt az udvarnak, és amikor eljött az az idő, hogy jobblétre szenderült, akkor bizony bográcsban vagy üstben kötött ki. Ilyenkor nem csak a finom ízek jelentek meg, hanem az a harmónia, az a családi, baráti összefogás is, ami összetartotta azt a közösséget. Ma már mondhatjuk azt, hogy ez a rendezvény itt Püspökladányban nemcsak a családi, baráti kört, hanem a város jó embereit is összefogja.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere is köszöntötte a csapatokat és a megjelenteket.

Tóth Lajos polgármester
- Nagyon örülök annak, hogy immár kilencedik alkalommal lehetőségünk van egy korábban városi, most már mondhatom, hogy járási, illetve térségi rendezvényt megszervezni, illetve ennek a lebonyolítását megvalósítani. Nagyon örülök annak, hogy nemcsak Püspökladányból jelentek meg a főzőcsapatok, hanem a környező településekről is. A Sanyi által említett Karcagról, de vannak itt Debrecenből, Tiszafüredről, és hallom, hogy máshonnan is sokan jöttek. Nagyon örülök annak, hogy egyre terebélyesedik ezen fesztivál,
ezen rendezvény látogatói köre, és bízom benne, hogy a későbbiekben még többen elhozzák a saját helyi ízeiket is ide.

Azonban nemcsak a gasztronómiai volt a középpontban a fesztiválon. A szervezők minden korosztálynak igyekeztek kedveskedni a programokkal. Ugrálóvár, kézműves foglalkozás és pónilovaglás is várt a gyerekekre. A nagyobbak a kirakodóvásárban is szétnézhettek, de volt itt egészségügyi szűrés és íjászkodás is nap folyamán. A színpadon
pedig helyi és vendég művészeti csoportok adtak műsort, valamint nóta- és operettslágereket is hallhatott a közönség. A kilencedik Kakasfőző Fesztivált a Neoton Familia nagykoncertje zárta le.