OVISOK A MÚZEUMBAN

vasárnap, 24 július 2022

Harsányiné Szabó Ilonával, a Zöldfa utcai Óvoda és a Lépésről lépésre Munkaközösség vezetőjével beszélgettünk a múzeum előtt, az ott zajló óvodai programról.

A barangoló rendezvényt a Lépésről lépésre módszerrel dolgozó óvodák hozták létre több évtizeddel ezelőtt. A cél az volt, hogy a nagycsoportos gyermekek egy közös rendezvényen ismerkedjenek meg egymással, s közös program keretében töltsenek el egy kellemes délelőttöt a város nevezetes épületeinél. Ma a gyerekek a Györffy István Nagykun Múzeumban vannak, ahol a kunokról tanulnak.

 

Amikor A kunok öröksége című kiállítás megnyílt, akkor az óvónők megismerték azt és úgy gondolták ez a helyszín alkalmas lesz arra, hogy több éven keresztül ide látogassanak és a gyerekeket megismertessék a helyi hagyományokkal, a régmúltunkkal interaktív játékos keretek között, múzeumpedagógiai módszerekkel.

 

Posztósné Kovács Éva egy mesét írt arról hogyan találkozott annak idején IV. Béla és kötött egyezséget a kunok vezetőjével, Kötöny kánnal, ezt a mesét eljátsszák a gyerekek, kis kunokká változhatnak, süveget kapnak, megjelenik a király, a királyné és az egyezség, a házasság, s míg ezt játsszák, kialakul bennük egy kép a régi magyarokról, kunokról. Ezt a további termekben a vizes élőhelyekkel, a földműveléssel, a szobabelsővel, illetve a dísztárgyakkal, öltözékekkel egészítik ki, hogy még több ismerettel rendelkezzenek a kunokról.

 

A mai napon a Kinizsi utcai Óvoda, a Takács Péter utcai Óvoda, a Táncsics 17-es Óvoda és a Zöldfa utcai Óvoda gyerekei vannak itt, akik csapatokat alakítottak és teremről teremre haladnak a feladatokkal.

Természetesen az óvodába visszatérve a múzeumi élményt tovább fogják még boncolgatni. A gyerekek a program végén a múzeum kis képét megkapják nyakláncként és a múzeumot ábrázoló puzzle-t is hazavihetnek, hogy el tudják mondani az óvodában maradt társaiknak, hol jártak, illetve a szülőknek meg tudják mutatni, hogy hol jártak.