CSÖKKENT A LAKÁSTÜZEK SZÁMA VÁRMEGYÉNKBEN

kedd, 23 január 2024

2023-ban összesen 288 lakástűz keletkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 48-cal kevesebb, mint 2022-ben, ami 15 százalékos csökkenést jelent.

Hogy milyen további adatok jellemzik vármegyénket a tavalyi évre vonatkozóan a katasztrófavédelem szempontjából, kiderül a most következő híranyagból.

Az év folyamán 4 950 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, több mint ezer négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
A lakástüzekben 6 ember vesztette életét, 1 emberrel több, mint 2022-ben. A kigyulladt lakóházakban 23 ember sérült meg, 1-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 556 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás közel 6 órán át tartott: szeptember 17-én egy 160 négyzetméteres családi ház négy helyisége égett Tiszakürtön, ennek következtében a födém valamennyi helyiségben beizzott.
A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 23 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng, elektromos probléma és a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz. 22 lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a konyhában (37), hálóban (36) illetve kéményben (25) csaptak fel a lángok.

A 288 tűzzel érintett ingatlan közül egyikben sem volt füstérzékelő. Ahol van ilyen készülék, ott nem történik tragédia, nem sérül meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelez. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

2023-ban 30-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 7-tel kevesebbszer, mint 2022-ben. 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, ugyanannyian, mint egy éve. Az év során senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt, egyel kevesebben, mint a megelőző évben.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. Decemberben több olyan eset is történt, ahol gáztűzhely miatt keletkezett szén-monoxid. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Infokarcag

Media