ÚJ HELIKOPTEREK ÉRKEZTEK

csütörtök, 30 május 2024

Folytatódik a haderőfejlesztési program, melynek részeként 16 darab AIRBUS H225M típusú gépet vásárolt Magyarország. Ebből két helikopter érkezett a szolnoki Helikopter bázisra, melyekkel együtt összesen már 8 új gép állomásozik a

Újabb H225M típusú helikopter landolt a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár kifutópályáján. Az új szállítóhelikopterek a haderő MI17-es gépeit váltják.

DR. BALI TAMÁS ezredes, parancsnok, Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár

A haderőfejlesztési program keretében újul meg a magyarországi helikopterflotta, és ez a hetedik, illetve a nyolcadik H225-ös a 16 darab helikopterben, ami meg fog érkezni hozzánk.

A helikopterek Szolnokon maradnak, de kitelepült bázisikon is használják majd azokat, a szárazföldi erőkkel együtt dolgozva.

Ezeknek a helikoptereknek az érkezése kapcsán át kellett alakítanunk a repülőműszaki kiszolgálás rendjét. Minekünk volt egyfajta kialakult rendünk, amivel mind a kisebb karbantartásokat, mind pedig a mélyebb karbantartásokat meg tudtuk oldani, de ez nem biztosította az együttműködést az Airbusszal, ezért ahhoz, hogy meglegyen minden kapcsolódási pontunk a gyárral, ezért nekünk az egész belső rendünket meg kellett változtatnunk. Most már rendelkezünk minden olyan szervezeti egységgel, ami gyakorlatilag napi 24 órában biztosítja a karbantartását ezeknek a gépeknek.

A következő két H225M típusu helikopter egy hónap múlva, míg az utolsó gépek 2025 tavaszán érkeznek meg a szolnoki bázisra.

 

Forrás: infokarcag.hu