Száznál is több sértettet rövidíthetett meg az internetes csaló

kedd, 18 június 2024

A Tiszafüredi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt indítványozta egy férfi letartóztatását,

aki a közösségi médián keresztül kínált különböző árucikkeket, amelyekkel nem rendelkezett, azok vételárát azonban előre elkérte.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2023-ban, a közösségi médiában álnéven különböző profilokat hozott létre, és az ott használható internetes hirdetési felületen valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel azért, hogy a hirdetésekre jelentkezőket becsapja.

A férfi az eddig feldolgozott adatok alapján 14 személyt csapott be országszerte, a Dunán innen és túl, valamint Budapesten is voltak, akik hittek neki, és a bankszámlájára előre átutalták a megvásárolni kívánt dolgok ellenértékét, azonban az árut senki sem kapta meg.

A kínálat is színes volt, de főként különböző autóalkatrészeket és építési anyagokat kínált a férfi, aki a 14 sértettet összesen 1.605.000 forinttal károsította meg.

Az ügyészség indítványa szerint, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján a férfi jóval több – száznál is nagyobb számú – még be nem azonosított személyt is becsapott ezzel a módszerrel, esetében fennáll a bizonyítás megnehezítésének veszélye. Arra is hivatkozott az ügyészség, hogy a hasonló bűncselekmény miatt már büntetett férfi esetében a bűnismétlés veszélyére is megalapozottan lehet következtetni.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a férfi letartóztatását.

 

Forrás: infokarcag.hu