KÖZFOGLALKOZTATÁSI KIÁLLÍTÁS

csütörtök, 26 szeptember 2024

A közfoglalkoztatás megfelelő alternatívát nyújt

mindazok számára, akik a nem tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon- mondta Szulimán Zsolt a szolnoki Közfoglalkoztatási Kiállításon.

A főosztályvezető kiemelte- közel 70 ezer fő vesz részt ma a közfoglalkoztatási rendszerben. A rendezvényen 20 vármegyei kiállító mutatta be a közfoglalkoztatásban dolgozók eredményeit.

Helyi alapanyagokból, saját kézzel készített termékek tárháza mutatkozott be a Szolnokon a Hild Téren. A minőségi cikkeket a vármegyei közfoglalkoztatásban részt vevők készítették. A Közfoglalkoztatási Kiállítást immár 9. alkalommal hirdette meg a JNSZ Vármegyei Kormányhivatal. A közfoglalkoztatás sokkal több mint egy foglalkoztatási forma mondta az esemény megnyitóján- a vármegye főispánja.

DR. BERKÓ ATTILA, főispán, JNSZ Vármegyei Kormányhivatal
- A közfoglalkoztatás ma már minőségi munkavégzés és minőségi eredményeket, termékeket készít és ez mutatja azt is, hogy egyre többen rövid időt töltenek a közfoglalkoztatásban és mennek az elsődleges munkaerőpiacra. Ott mérik meg magukat. Azt gondolom ez egy jó irány a későbbiekben.

Narráció: Az elmúlt években tapasztalható világválságok sora még nem ért véget, ami a nemzetgazdaságra, illetve a munkaerőpiacra is jelentős hatást gyakorol. A közfoglalkoztatás, azonban a 2018-as válság idején már bizonyította, hogy kiváló opciót jelenthet a munkát keresők számára- emelte ki a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője.

SZULIMÁN ZSOLT, főosztályvezető, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály

-2016-ban közel 224 ezer fő vett részt átlagban a közfoglalkoztatásban ma ez közel 70 ezer fő. De szükség esetén úgy gondolom, hogy a kormány biztosítani fogja ennél magasabb létszám foglalkoztatásához is a forrást. Továbbra sem lehet cél a segélyezés így munkát és munkával szerzett jövedelmet kíván biztosítani a kormány mindazoknak, akik hosszabb- rövidebb időre kiesnek a nyílt munkaerőpiacról. Akik ebben a rendszerben részt vesznek nem tétlenkednek. Ezek a rendezvények is bizonyítják, hogy rengeteg olyan közfoglalkoztatási program zajlik a kistelepüléseken, amelyeket érdemes megmutatni a nagyközönségnek.

Közmunkának közösségteremtő ereje is van- hangsúlyozta Szolnok polgármestere.

SZALAY FERENC, polgármester (Fidesz-KDNP), Szolnok
- Közösségben vagyok és olyan emberekkel vagyok együtt, akikkel megtudom osztani az élet örömeit, bajait, problémáit. Biztos vagyok abban, hogy a foglalkoztatás egyik legkomolyabb része az ez. Hogy tudja azaz ember, aki egy közösségben dolgozik, hogy reggel fel kell kelni, pontosan oda kell érni a munkába, a munkámat végezzem rendesen úgy, hogy a mellettem lévő is büszke legyen rám.

A közfoglalkoztatási program 2025-ben is folytatódik az országban.