SVÉDASZTALOS MENZA A SZOLNOKI SULIBAN

vasárnap, 04 február 2024

Svédasztal, akárcsak a szállodákban. Ezt a közétkeztetésben új módszert tesztelik a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, mely az egész vármegyében egyedülálló.

Az eddigi tapasztalatok szerint rengeteg előnye van a hagyományos módszerrel szemben; a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, és csökkenti az élelmiszer-pazarlást, valamint a sorban állás idejét is.

Az alsósok a megszokott módon tehetik tálcájukra a tányérokba szedett napi menüt. De a felsősök ebédeltetésében megváltozott az eddig alkalmazott módszer. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában indult el először a városban a svédasztalos menza. Az ételszigetnél a gyerekek magukat szolgálhatják ki.

JAKAB ROZÁLIA VIKTÓRIA
„Én azt gondlom, hogy most sokkal gyorsabban lehet végezni és az órákra is gyorsabban lehet visszaérni.”
CSOMOR RENÁTA
„Igen, nálunk van legelőször és szerintem ez jó dolog, hogy a felsőseknek már nem kell beállniuk a kicsik közé, hanem tudunk haladni és órára is tudunk menni hamarabb és ezért szerintem jó dolog.”

A speciális melegen tartó edényeket folyamatosan után töltik, így sem a frissesség sem a kiszedhető mennyiség miatt nem kell aggódni.

GÁL GÁBOR, intézményvezető, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola
„Ez a kezdeményezés egy dabasi iskolában indult, ami a mi iskolánknál nagyobb is. Azt a tapasztalatot hallottuk, hogy szinte megszűnt az ételpazarlás. A szándék az volt, hogy legyünk az az iskola, ahol elég nagy a tanulói létszám és a menza, ahol ez kipróbálásra kerülhet.”

A városüzemeltetési kft. egy ideje kereste azokat a megoldásokat, amelyekkel a gyerekek étkezési élményét javíthatja. A döntés végül a Finnországban már jól működő rendszerre esett. Az önállóság mellett a fiatalokat a tudatosságra is tanítja az új rendszer.

LITS LÁSZLÓ, ügyvezető igazgató, Szolnoki Városüzemeltetési Kft.
„Ennek az étkezési formának is megvan a zöld jellege. Itt mindegyik gyermek annyit szed, amennyit szeretne és nem kiadott ételadagok mentén kapják meg az aznapi ebédjüket. Így mindenki el tudja fogyasztani azt az adagot, ami a tálcán van vagy tud szedni még. Nem keletkezik ételmaradék.”

Ha a tesztüzem pozitív eredményt hoz, újabb iskolákban vezethetik be a svédasztalos menzát.

Infokarcag

Media