SZÚNYOGSZEZON

szerda, 10 július 2024

Lehet fújni, kenni, csapkodni, de százszázalékos szúnyog elleni módszert még senki sem talált ki.

Ha invázió nincs is, gyakorlatilag nem létezik olyan ember, aki megússza csípés nélkül a nyarat. Különösen a vízparton nem. Vízpartra csábít a nyár, ahol viszont vérszívók várják a vendégeket. A Tisza- tónál az idei szúnyogszezon nem jobb és nem rosszabb, mint általában.

CSÁNYI SÁNDORNÉ:
-Igazából nem, nem vészes. Elviselhető. Felénk nincsen annyi. Biztos, hogy kezelik, szórják őket, úgyhogy nálunk nincs. Nincs annyi.

A szúnyogállomány gyérítése a katasztrófavédelem feladata. Időközönként a levegőből szórják meg azokat a területeket, ahol elszaporodott a populáció. De még így is akadnak olyan körzetek, ahol szinte egyetlen egyed sincs és olyanok, ahol felhőkben mozognak a szúnyogok.

KRISZTIÁN ERIKA:
-Turisták vagyunk és igazából a szúnyogok azok eléggé megkeserítik a helyzetünket, úgyhogy vagy bekenjük magunkat szúnyogriasztóval, akkor ilyen füstölőket használunk, meg hát akkor inkább elvonulunk be a házba.

A júniusi nagy esőzések után visszamaradt tocsogók, pocsolyák a szúnyoglárvák keltetői, a gyorsan melegedő pangó vizekben gyorsan szaporodnak.

SZABÓ SÁNDOR:

-Énrám nem is nagyon jönnek, mert szedem a, kerékpározok is, meg minden, erdőbe is járok és szedem a Magne B6-ot, a kullancs se jön belém, meg a szúnyog se nagyon jön rám.

Napközben a nagy meleg miatt a szúnyogok sem élnek igazán aktív életet, napnyugta után azonban gyakran indítanak komoly támadásokat. Akik a sporthorgászokhoz hasonlóan sok időt töltenek a vízparton, igazi célpontnak számítanak.

LABANC FERENC:
- Ilyenkor napközben egyébként nyilván kevesebb van a nagy meleg miatt, aztán ahogy beesteledik, előjönnek nagyon, akkor kimondottan támadnak. Nyilván akkor kezeljük magunkat mindenféle befújó- szerekkel, meg igyekszünk szúnyoghálók mögé menni. Azt gondolom, hogy vannak a Tisza- tónak olyan területei, ahol kimondottan sok, mert régebben jártam föl a tiszavalki medencébe. És ott olyan bozótos, hogy gyakorlatilag napközben is megesznek bennünket szúnyogok, itt azért ilyen nincs. Hát, este van egy nagy hullám, amikor jönnek, aztán éjszaka megint.

Idén új, mutáns szúnyogok is megjelentek Magyarországon. A tigrisszúnyog csípése fájdalmasabb, a csípés helyén pedig kisebb hólyagok jelennek meg. Az általunk megkérdezett nyaralók, horgászok azonban nem találkoztak tömegesen ezzel a fajjal.