MEGSZENVEDIK A PÉKEK A HŐSÉGET

vasárnap, 24 július 2022

Már július elején csúcsokat döntött a meleg Karcagon is. A következő hetekben ismét jó pár hőségnapra kell felkészülni, és vannak szakmák, amelyek képviselői nem húzódhatnak az árnyékba, bírniuk kell a hőséget.

Amikor bevásárolni, ügyet intézni, vagy csak egyszerűen a munkába igyekszünk, és kénytelenek vagyunk kimozdulni otthonról, tapasztaljuk, hogy milyen meleg van. Ennek nyilván örülnek a nyaralók, de akinek dolgoznia kell, az bizony megszenvedi a hőséget.
Az éttermek konyháiban, a pékségekben dolgozók vagy a szőlőültetvényekben zöldmunkázók, gyümölcsöt szedők, de a közutakon aszfaltozók, útjavítók is végzik a rájuk bízott feladatot.

– Negyven fok feletti a hőmérséklet a kemencék környezetében, de talán annál is több, hiszen maga a kemence 260 fokos, amikor kinyitjuk, mert kivesszük belőle a forró kenyeret, akkor ömlik belőle a meleg. Több pihenőidővel tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot. – mondta Laczik Dénesné karcagi ügyvezető.
Ásványvízből is jóval több fogy ezekben a napokban. Persze a tésztával nem lehet várni, fel kell dolgozni, és meg kell sütni. Eszerint kell a pihenőket is alakítani. Minden ablak, ajtó nyitva van, próbálunk huzatot csinálni. Főleg éjszaka dolgozunk, ez egy kicsit enyhít a hőségen. A ventilátorok nem üzemelhetnek mindenhol, hiszen ez nem tenne jót a lisztnek.
– Ugyanakkor megjegyzem, télen is izzad a pék, hiszen a kemencék akkor is több mint kétszáz fokosak, csak akkor jobban esik a meleg, mint nyáron.

Read 92 times