Szentmise és körmenet az államalapítás ünnepén

szombat, 20 augusztus 2022

Augusztus 20-án, szombaton a Szent István király Római Katolikus Templomban került sor az államalapítás megünneplésére, valamint az új kenyér megszentelésére.

Augusztus 20-án, szombaton a Szent István király Római Katolikus Templomban került sor az államalapítás megünneplésére, valamint az új kenyér megszentelésére.


Az ünnepi szentmisét megelőzően a Benyus család adott egy nagysikerű zenés előadást, amelyben az összes családtag szerepet vállalt. Ahogyan Benyus Sándor elmondta, népes családjuk minden tagja,-amely tíz gyermeket, megannyi unokát, több dédunokát, férjet és egyéb hozzátartozót számlál, mintegy összesen hatvankilenc főt-játszik valamilyen hangszeren.


-A Jóisten, a drága szüleinknek megadta azt a lehetőséget, hogy habár szegény sorban éltek, de sok-sok gyermekük születhetett. Nekünk, gyermekiknek pedig Isten oltalmából az az áldás jutott, hogy mindegyikünk az elmúlt évtizedek alatt, képzett zenésszé válhatott. Előadásainkban az Istent, a családot és a hazaszeretetet tartjuk szem előtt csakúgy, mint annak idején államalapító Szent István királyunk tette. Számunkra fontos mindez, hiszen egész életünk ez járja át. Az is áldás, hogy most itt ezt a szolgálatot elvégezhetjük, hiszen Zsolt atyával évekkel ezelőtt találkoztunk és akkor vált mind a kettőnk számára teljesen egyértelművé vált, hogy látjuk még egymást.

Ennek a megismerekedésnek az eredménye a mai koncert is-mondta el Benyus Sándor, a zenekar vezetője.


Előadásukban,-többek között-Erkel és Brahms dallamai csendültek fel. A kellemes hangulatú koncert méltán megadta a keretet, a szentmise programjának folytatásához.


A mise folyamán az elhangzott prédikációban szó esett Szent István államalapító munkásságáról, az iránymutatásairól, az intelmeiről, a nemzeti egység megtartásáról, valamint a várakozással teli jövőről is. Ezt követően a program az új kenyér megszentelésével, majd a templom oldalában elhelyezett, államalapító szobránál folytatódott tovább, zárásként pedig nemzeti imádságunk sorai csendültek fel.

Brehó Mónika / Dede Lilla

Read 104 times