PARLAMENTI IFJÚSÁGI NAPON VETTEK RÉSZT

péntek, 13 január 2023

A parlamenti demokráciával ismerkedhettek Budapesten a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulói.

A "XI. Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Napon" háromszáz fiatal vett részt az ország tíz iskolájából. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulói is ott lehettek a Parlamentben Gyermán János Tamás oktatóval.

A rendezvény célja az volt, hogy a diákok megismerjék a törvényhozás helyszínét és a demokrácia alapintézményét, az Országgyűlést. A program lehetőséget teremtett a diákok és a politikai döntéshozók közötti párbeszéd létrehozására.

- Diákjaink elmondhatták véleményüket és kérdéseket tehettek fel Ujhelyi István és Győri Enikő EP-képviselőknek, Nacsa Lőrinc és Hiller István parlamenti képviselőknek, valamint a pályázat során felvázolt, az Ifjúság Európai Éve célkitűzéseivel összhangban az „Alakítsd a jövőt!” műhelymunka keretében egy kitalált projekt megvalósításán is dolgoztak.
Diákjainkat különösen érdekelték az Európai Unióval kapcsolatos témák, de a környezetvédelem, az oktatás helyzete, az energiaárak emelkedése, a háború és annak gazdasági következményei, valamint a nők egyenjogúsága is foglalkoztatta őket. A programot parlamenti séta zárta, amely során megismerhettük az Országház történetét is - mondta a tanár úr.

A diákok képviselőjének, Bencének is nagyon tetszett a program. Először járt a Parlamentben, ahol hazánk törvényei születnek. Tetszett neki a közösen kidolgozott projektben való részvétel és az EU-val kapcsolatos ismeretek is, amit az EP képviselőktől hallhattak.

Infokarcag

Read 66 times