VÁDAT EMELTEK AZ ÁLLATKÍNZÓVAL SZEMBEN

hétfő, 13 február 2023

A Szolnoki Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 48 éves törökszentmiklósi férfivel szemben. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

A vádlott a településbeli ingatlana udvarán a német dog fajtájú kutyáját heteken keresztül tartotta láncon megfelelő padozat és az állat szükségleteinek megfelelő élelem biztosítása nélkül.

A férfi 2022. szeptember 28. napja előtt, legalább 4-8 héten keresztül, a törökszentmiklósi lakóháza udvarán az 5 éves kan, német dog fajtájú kutyáját egy 5 méter hosszú láncon tartotta úgy, hogy a nem megfelelő padozat az állatnak bőrgyulladásokat, a talpi és kiálló csontos részeken több kisebesedést okozott.

A férfi a kutyának nem biztosította a fajtájának, nemének és korának megfelelő táplálékot sem, így az lesoványodott. A kutya nyakára tett nyakörv olyan szoros volt, hogy belenőtt a nyak körüli kötőszövetekbe, ott gyulladást és elhalásokat okozott.
Az állattal szemben alkalmazott bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állat pusztulását okozza. A nyakörv okozta sérülések miatti elfertőződések könnyen vezethettek volna oda, hogy a kutya ún. vérfertőzéses állapotba kerül, ami gyógykezelés nélkül, rövid időn belül az állat pusztulását okozhatta volna.

Az állattal szemben alkalmazott bánásmód és annak következményei az eb számára erőteljes szenvedéssel és fájdalommal jártak, a kutya éheztetése, valamint a nyakán lévő fekélyes bőrgyulladás különös szenvedést okozott az állatnak.
A kutyát 2022. szeptember 28. napján elszállították a környezetéből, és egy állatvédelmi alapítványnál helyezték el.

A járási ügyészség büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében, tárgyalás mellőzésével végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Infokarcag

Read 60 times

Media