EREDMÉNYES ÉVE VOLT A KARCAGI NAGYKUN VADÁSZTÁRSASÁGNAK

kedd, 28 február 2023

Jól alkalmazkodott a télhez a karcagi határban a vadállomány. Nem volt könnyű éve a tavalyi a több mint százhúsz éves, nagy múltú Karcagi Nagykun Vadásztársaságnak.

Eredményeikről és terveikről Hubai Imre Csaba elnököt kérdeztük.

- A szakember szerint a tavaszi időszakban még elfogadható volt az időjárás, hiszen a vadnak az élete a határ, az erdő, a mező.
- A nyári időszakban a rendkívüli aszályt úgy ellensúlyoztunk, hogy itatóhelyeket létesítettünk, a csatornákat, amelyik nem volt üzemben öntözés szempontjából, feltöltöttük vízzel. Az ősz folyamán kedvező helyzet alakult ki - hiszen augusztus 20-a után kikeltek a növények, a repce, az őszi búza, árpa -, terített asztal lett, ami megfelelő ellátást biztosított a vadak számára. Vártuk a hideg időt, hiszen ebben a térségben genetikailag azt örökölték a vadak - vadlúd, őz, fácán, nyúl, hogy lesz egy hideg időszak, hóval. Ez nem következett be, de az állomány fizikailag jól ellátott, jó kondícióban van, csak a hideg hatás nem érvényesült, az ellenálló képességük nem fejlődött úgy ki, mint ahogy kellene.

Az a tapasztalatunk az őzbakok esetében, ha nincs egy szigorú hideg szakasz, akkor azt a trófea felrakása megsínyli. A suták már ilyenkor vemhesek, a takarmány megvan, így különösebb kár nem éri őket. Bízunk abban, hogy megfelelő szaporaság lesz az ellés végére- mondta Hubai Imre Csaba, aki szerint a felborult időjárási ciklusok miatt kicsit szokatlan volt a vadászati ciklus, a vadak alkalmazkodóképessége nem tudta olyan hirtelen követni, amilyen hirtelen bekövetkeztek. A vízi vadak - vadkacsa, vadliba - létszáma jelentősen nőtt, hiszen átvonulóban a libafélék hatalmas csapatokban megjelentek a Hortobágyon, illetve a környező nagy vizeken, ami azt is jelenti, hogy bizonyos károkat is okoztak az agrárium részére. Bízva abban, hogy csak a felső részét legelték le a gabona vetésének, így a gyökérből ki tudnak hajtani a növények, így jelentős gazdasági kár nem keletkezik -sorolta az elnök, aki szólt arról is, hogy a vadásztársaknak vadászati lehetőségeket - vadászfácán, mezei nyúl - biztosítottak.

- A vaddisznó állomány enyhén gyarapodik, de létszáma elfogadható a térségben, jelentős gazdasági kárt nem okoz. A legnagyobb probléma vadászati szempontból a nádi farkassal van, ami az utóbbi időben felszaporodott, de megfelelő felkészültséggel, elkötelezettséggel meg tudják oldani ezt a problémát is.

- Még február van, a takarmány-ellátottság tél végéig biztosított.
- A vadállomány megkövetel bizonyos vadtakarmányokat, ennek megfelelően szálas takarmányt biztosítunk. Gabonaféléket, ezen belül zabot, kukoricát vásároltunk több alkalommal. A takarmány kijuttatása rendszeresen történik, hetente feltöltjük a több mint negyven vadetetőnket szénával, abrak takarmánnyal. A fácánok részére ocsú féléket, pillangós növényeket - borsó, bükköny - is biztosítunk. Mivel komolyabb hótakaró nem volt, így a természetben is sok mindent meg tudnak találni a vadak.

A vadászati tervünk készül erre az évre, már két jelentősebb disznótort tartottunk, ahol a csapatépítés volt a fő célunk. Ezen kívül tervezzük a vadászbált, a családi összejövetel is nagyon jó hagyományokkal bír, ott a fiatalokat, a családtagokat, a kezdő vadászokat, illetve a társaság tagjait lövészettel, főzőversennyel várjuk. A gyermekeknek is különböző programokat biztosítunk, ezzel igyekszünk a természetszeretetet plántálni a fiatalokba. Ennek már megvan a hatása, hogy egyre több fiatal jelentkezik vadásznak. Ez kedvező, hiszen olyan természetszerető fiatalok lesznek tagjaink, akik a határba kijárva, a természetet kedvelve, olyan esti, éjszakai, hajnali időszakban vannak kint a határban, amikor az él akár a tavaszi, nyári őszi időszakban, ezáltal a természet közeli életmódhoz is közelebb kerülnek.

A fiataloknak vadásztábort is szervezünk, ami szintén a természet közeli gondolkodást biztosítja, illetve lehetőséget biztosít rá, hogy megismerjék a természetet.

Infokarcag

Read 59 times

Media