ORSZÁGOS DÖNTŐBEN KARUCZKA ADRIENN

szombat, 22 április 2023

Gyarmathy Imre oktatóval beszélgettünk a Szentannai Sámuel Református Középiskolában egy nagyon szép, összetett versenyről, ágazati vizsgáról, ahol egyik tanítványa, Karuczka Adrienn bejutott a döntőbe.

- A környezetvédelmi ismeretek szakmai tantárgyi versenynek, ami tulajdonképpen olyan, mint egy érettségi, a második fordulóján van túl Karuczka Adrienn, iskolánk 12. évfolyamos hallgatója, azaz már bent van az országos döntőben. Az első forduló egy elektronikus verseny volt online felületen, a második egy írásbeli forduló Szolnokon, most pedig szintén Szolnokon lesz a döntő, amely szóbeli lesz. Erre készülünk jelen pillanatban.

- A megadott követelményeket, a témaköröket még újra átnézik addig, hiszen ez nem egy szokványos verseny.
- Van egyfajta követelmény, amelyet az Oktatási Hivatal állít össze, így a versenyre a követelményrendszer alapján készülünk úgy, mintha egyébként egy érettségi lenne. Igaz, hogy középszinten van a verseny, de a középszintnek is a legfelső szintjén, igazából mintha érettségire készülnénk gőzerővel - árulta el az oktató.

- A versenyen a környezetvédelemtől kezdve az újrahasznosításig, a megújuló energiáig nagyon sok dologra kell figyelni.
- A környezetvédelem területeit - környezetvédelmi alapismeretek, környezettechnika, hulladékgazdálkodás, ökológia, biológia - átöleli a verseny. Maga a környezetvédelem fogalma egy emberi tevékenység, amely intézményesített és arra hivatott, hogy a jelenlegi állapotokat őrizzük meg, illetve az okozott károkat, amelyeket általában az ember okozott, hogy megszűnt ez a természetes körforgás, hiszen beleavatkoztunk ebbe, ezeket helyreállítsa, megóvása a prioritás. Ezen belül vannak területek - környezetgazdálkodás, talajvédelem, vízminőség-védelem - ezeket a témaköröket járjuk át. Kezdve a környezettechnika tantárgy elemeivel, mint a víztisztítás, a szennyvíztisztítás - magyarázta az oktató, akitől megtudtuk, hogy tanítványával kísérleteket is végeznek.

- Nekünk van egy nagyon szuperül felszerelt laborunk itt, az iskolában. Gyakorlatilag nagyon magas színvonalon tudjuk végezni a vizsgálatokat. Nyilván nem akkreditált ez a vizsgálat, de a környezeti elemeket - például egy vízmintát meg tudunk oda-vissza vizsgálni különböző szennyező komponensekre. Előnyben részesítjük, hogy gyakorlatok, illetve a nyári összefüggő gyakorlatok alkalmával kint vagyunk terepen a hulladékkezelő létesítményeknél, amelyek vannak a városban, illetve a környéken, a környező szennyvíztisztító- telepeken, tehát gyakorlatias képzésünk van az iskolában.

A versenyen szépen szereplő Karuczka Adrienn számára egyfajta családi kötelesség is volt ezen a versenyen indulni.
- Azért választottam ezt a versenyt, mert igazából a nagypapámhoz is köthető a környezetvédelem. Emiatt is nagyon kedvelem ezt és ezért szerettem volna elmenni versenyre. Az én kedvenc témaköröm a környezet-természetvédelem, ezeket jobban kedvelem, mert ebben tudnak apukámék is segíteni, amit nem nagyon tudok, az az atomos dolgok - gamma sugárzás, sugárzások - sajnos ez az, amit nem tudok megjegyezni, de próbálkozom vele minél többször, s így talán sikerül - árulja el a fiatal tehetség, akihez a különböző kísérletek is közel állnak.
- Igen, mert ugye mamának a laborjában is mikor dolgoztam nyáron, ezeket szoktam csinálni, így jobban tudom ezt. A versenyen az írásbeli nehezebb volt, remélem a szóbeli kicsit könnyebb lesz, próbálkozom.

Én nem ebben a szakmában szeretnék továbbmenni, hanem művészeti téren Debrecenbe, de nem lehetetlen, hogy ilyesmit is csinálnék. Úgymond jó vagyok művészetben is, de a környezetvédelem is érdekel, így még bármi lehet - árulta el Karuczka Adrienn.

Read 37 times