X. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

péntek, 12 május 2023

Karcagon zajlik a X. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amellyel párhuzamosan délutánonként a város több pontján flashmobokon az utca emberével is megkóstoltatják a tavalyi győztes pálinkákat a szervezők.

Esténként a Csokonai Könyvtárban Pálinkázz okosan! címmel kóstolókurzusokat tartanak a pálinkakedvelők számára, ahol bemutatják az érzékszervi bírálat minden szakmai fogását a képzett pálinkamesterek, bírálók.

Az est során az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kell felismerni az adott pálinka erényeit, illetve esetleges hibáit, a pálinkabírák segítségével megtudható többek között az is, hogy mi a különbség az elő- és az utópárlatos, a fáradt és az üde, a karakteres és a jellegtelen párlatok között, majd a kóstoló résztvevői tesztelhetnek is tíz tavalyi győztes pálinkákat.

S hogyan zajlik egy igazi pálinkakóstoló, arról Szikora Dániel okleveles pálinkamérnök és pálinkabírálót kérdeztük:

- A kóstolósor, amit itt bemutatunk, alapvetően a verseny szempontjait is követi. Almatermésűekkel szoktunk indulni, hiszen az kevésbé fajtakarakteres, úgymond kicsit visszafogottabb, neutrálisabb pálinkáktól haladunk az egyre intenzívebb fajták felé, így a végét bogyós gyümölcssorral fejezzük be. Közben felhívjuk a figyelmet arra, hogy pontosan milyen pohárból, milyen hőmérsékleten illik a pálinkát fogyasztani. Nagyon fontos a tulipán alakú pohár, s 18-20 C fok körül érdemes a pálinkát fogyasztani, ettől melegebben nem esik jól egyszerűen az embernek, viszont ha sokkal jobban le van hűtve, akkor kifejezetten bezárkóznak az illatok, a fajtajellegek, a karakterek, s neutrális kis túlzással, ízesített vodkát fogunk érezni - sorolta a szakember, aki szerint két ugyanolyan pálinka szinte sosincs. Ha ugyanaz a fajtakaraktere a szilvának, még akkor is az évjárathatásnak köszönhetően, egyszerűen más-más pálinkák születnek - árulta el a szakember.

Kovácshagyó András okleveles pálinkabíráló és pálinkatechnológia fejlesztő szerint a szakszerű kóstolás az illatolással kezdődik.

- A pálinka illata 80 %-ban meghatározza azokat az elsődleges illatkaraktereket, amiből tudunk arra következtetni, hogy ez a pálinka a kóstolás folyamán kellemes lesz-e, vagy még kellemesebb? Régi beidegződés, hogy hűtőszekrényben teszik a pálinkát az emberek és jó hidegen kóstolják. A hidegnek az lesz a következménye, hogy az elsődleges primer aromák, az illatok nem jönnek vissza. Az is nagyon fontos, hogy minden körülmény között szükséges két pálinka között vizet inni. Legalább tízszeres mennyiségű vizet kell elfogyasztani ahhoz, hogy a szervezet ezt ne bánja meg, de mindemellett az ízeket semlegesíteni. Ezek általában neutrális jellegű dolgok, egy kenyér, ami gyakorlatilag fűszermentes, vagy az alma, a sajt is tökéletesen alkalmas arra, hogy elválasszuk az ízeket egymástól.

- Az utóbbi időben nagyon elterjedtek az ágyas pálinkák. Régen azt tartották, hogy a legrosszabb pálinkát ágyas pálinkaként jobbá lehet tenni. Így van-? - kérdeztük a pálinkamestertől.

- Minden hírnek van valamilyen valóságalapja. Régen, 10-20 évvel ezelőtt találkoztunk ilyen tételekkel. Hála a Jóistennek most már előre megfontolt, tudományos alapon összerakott tételekre teszik rá, s általában nem az a jellemző, hogy egy rossz pálinkát próbálnak ágyazni és az ágyazással elfedni a hibákat, hanem az ágyazás hozzáad a tételhez. Egy picit populárisabb lesz, picit édeskésebb, picit nőiesebb, behízelgőbb lesz a kiváló ágyas tétel.

- És volt, amikor színezték különböző mesterséges színezékekkel. Ezt gondolom, azért ma már nem jellemző, hogy mondjuk dió aromával csináltak pálinkát, meg hasonló jelek voltak még azelőtt két évtizeddel. A versenytől elvonatkoztatva találkoztam már olyan házasított tételekkel, amely harmóniájában nem egészítette ki egymást, a házasítás az akkor eredményes ha mindkét tételt előrébb viszi. Olyan, mint egy jó házasságban egy szép gyermek, mind a két szülőnek a pozitív tulajdonságait veszi előtérbe. Vannak olyan tételek, amik kifejezetten jól harmonizálnak, például a som a szilvával, de vannak olyan tételek, amik viszont nem kívánatosak. Karcagon meglepően nagy volt az előadásokon az érdeklődés, voltak technológiával kapcsolatos kérdések, illetve arra is rákérdeztek többen, hogyan javíthatnak saját gyakorlatukon.

Csütörtök este Raffai Tamás pálinkamestertől hallgathattak tanácsot a Pálinkázz okosan! vendégei.

A pálinkakóstolót a borkóstolókhoz hasonlóan építjük fel, egy kevésbé jellegzetes, karakteres gyümölccsel kezdünk és szép lassan haladunk a karakteresebbek felé, mint a bogyósok, a vadak, a végére maradnak a törkölyök és az ágyasok. A rendezvény lényege, hogy minél többféle pálinkaház termékét meg tudjuk mutatni a közönségnek. Én kevésbé vagyok az ágyas pálinkák híve, de a jó ágyas pálinkát is nagyon tudom értékelni, így azt szívesen fogyasztom akár én is - árulta el a szakember, aki azt is elárulta, hogy bárhova megy bírálni, vagy valami vendéglátó egységbe, ott a helyi jellegzetességet megkóstolja, így a karcagi birs és szilvapálinkával is így tett.

Infokarcag

Read 38 times