JÖHETNEK A BEFEKTETŐK AZ ÚJ IPARTERÜLETRE

péntek, 02 február 2024

Jöhetnek a befektetők. Befejeződött az Északi- Újtelep- Vágóhíd utca által határolt területen az iparterület- fejlesztés.

A helyszín ideális lehet a betelepülni szándékozó vállalkozásoknak, hiszen a leendő négyes gyorsforgalmi út várost elkerülő szakasza az iparcsarnokok közelében halad majd el.

Karcag városa még 2019-ben pályázott iparterület- fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaira. A pályázat sikeres volt, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat, és a 100 % -os tulajdonában álló Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködés keretében 865 millió forint támogatáshoz jutott. Az ipari park fejlesztésének második üteme befejeződött.

SZEPESI TIBOR, polgármester(Fidesz-KDNP):
A város gazdasági fejlődése szempontjából, a város megtartó erejének a javítása céljából, az ide szándékozó, betelepülni szándékozó vállalkozások szempontjából, illetve nyilvánvalóan a helyben vállalkozók szempontjából is jelentős lépés, hiszen egy olyan ipari területre tudnak most már beköltözni, hogyha szándékukban áll, ahol mindenféle infrastuktúra rendelkezésükre áll. Legyen akár kezdő vállalkozás, akár pedig működő vállalkozás új telephelye.

A projekt célja annak a valamivel több, mint tizenhárom hektáros területnek a fejlesztése volt, amely az Északi- Újtelep- Vágóhíd utca által határolt városrész.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő(Fidesz-KDNP):
Ez a terület Karcag egy kevésbé frekventált része, igazából lakóépületnek, mezőgazdasági területnek nem alkalmas, de feltöltéssel és műszaki megoldásokkal egy nagyon jó iparterület tud lenni. És a négyes elkerülő szakasza is, Karcagot elkerülő szakasza is itt fog megvalósulni, tehát Karcagnak egy új iparterületi öve fog itt a város keleti részén megvalósulni.

A projekt sikeres megvalósításával a vármegyei önkormányzat céljai teljesültek, hiszen egy ilyen beruházás során nemcsak a gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés fontos, hanem a területi kiegyenlítés elve alapján az is, hogy a Nagykunság fővárosa Karcag, egy olyan belépő zónája legyen a térségnek, ami az M4-es közeledtével megteremti a lehetőséget a meglévő vállalkozások megerősödéséhez, és új vállalkozások betelepülése előtt.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke(Fidesz-KDNP):
A Nagykunság relatíve alacsonyabban iparosodott, mint a vármegye többi része és azzal, hogy iparterületet fejlesztünk és a betelepüléshez egy nagyon komoly objektum most már rendelkezésre áll a vállalkozásoknak, ezzel Karcag egy belépő zónája lehet a Nagykunság iparterületeinek és ez a munkahely- teremtést, a gazdaságierő- növekedést, az önkormányzatok adóerő- növekedését és összességében egy település megtartó erejét, a térség megtartó erejét tudjuk egy ilyen gazdaságszervező, gazdaságösztönző, egy versenyt fokozó létesítmény elkészültével a vármegyének átadni.

A teljes infrastruktúra azt jelenti, hogy teljesen kiépült az ivó- és szennyvízhálózat, az elektromos ellátás, valamint azok az utak az iparterületen belül, amelyeken az ide települő vállalkozások nyersanyag- ellátása, valamint késztermék- szállítása zajlik majd. Az épülő négyes gyorsforgalmi út elkerülő szakasza közvetlenül az iparterület mellett halad el, így ezek a teherautók nem fogják terhelni a város forgalmát.

SZEPESI TIBOR:
A mai felgyorsult gazdasági életben, felgyorsult gazdasági fejlődésben létfontosságú az, hogy egy vállalkozó, egy vállalkozás olyan telephelyet tudjon üzemeltetni, működtetni, ahol gyorsforgalmi úton bárkit, bármilyen települést, bármilyen más vállalkozást el tud érni. Ugye az elkerülő útnak a tervezése kapcsán már akkor fölmerült, hogy ez az ipari terület megvalósításra kerül, tehát ennek a bekapcsolása, ezzel együtt a gyorsforgalmi utakhoz való kapcsolódása a jövőben biztosított lesz, így természetesen azok a vállalkozók is élvezni fogják az előnyeit ennek a telephelynek, akikkel majd szerződést tudunk kötni fejlesztés céljából.

Az új iparterület iránt már van befektetői érdeklődés. A használatbavételi engedélyeztetések folynak, tavasztól pedig akár már hosszútávú szerződéseket is köthet az önkormányzat a betelepülő cégekkel. A város tulajdonában van a mostani iparterület mellett még egy tizenegy hektáros terület, így ha nagy az érdeklődés, az új ipari övezet tovább bővíthető.

Infokarcag

Read 18 times

Media