VEGYES ÉVET ZÁRT A MÚZEUM KARCAGON

kedd, 06 február 2024

Mint a magyarországi közgyűjtemények mindegyike, a karcagi múzeum is vegyes évet zárt tavaly.

Ugyanakkor azok a kiállítások, amelyek megvalósulhattak, szépszámú látogatót vonzottak.

A 2023-as múzeumi év Karcagon is úgy kezdődött, mint bármelyik másik hazai közgyűjteményben. Zárva tartással. Az energiaárak robbanásszerű emelkedése miatt a közgyűjtemények április közepéig nem nyithattak ki, emiatt az előzetesen elkészített kiállítás- rendet is meg kellett változtatni. Az öt karcagi kiállítóhely közül kettő nem fűtött, ezek normál körülmények között is csak a tavaszi- nyári időszakban látogathatók. Takarítás, állagmegóvás azonban a kényszerszünet alatt is folyt. Április tizenötödikén aztán a megalakulása huszadik évfordulóját tavaly ünneplő népművészeti egyesület tárlatával indult a hagyományos értelemben vett múzeumi évad.


Dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató:
Utána volt egy nagyon érdekes kiállítás, ami eddig soha nem volt Karcagon, szerintem még Magyarországon se nagyon. Albert Krisztiánnak, Európa- bajnok preparátornak a kiállítása volt látogatható, az is nagy sikerrel zajlott, hiszen ugye Albert Krisztián egy karcagi fiatalember, aki most ahogy tudjuk, legutóbb éppen Kínában oktatott preparátorokat. Az ő kiállítását egy téglakiállítás követte, bélyeges téglák, pecsétes téglák a Monarchia Bélyeges Tégla Egyesület volt az, amelyik látogatható volt.

A tavalyi év elejére tervezték, ám csak az év második felében valósulhatott meg a Zsolnay- tanítványok kiállítása. Badár Balázs és Bozsik Kálmán fakezasmesterek munkái a szecesszió és a historizmus alföldi példái, az úgynevezett parasztpolgári ízlésvilág remekei. Ez a tárlat még most is áll és március közepéig látogatható is.

Infokarcag

Read 22 times

Media