FERDINÁND NAP A GAZDAHÁZBAN

szerda, 29 május 2024

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban.

A megjelenteket F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte.
- Karcagiként büszkék lehetünk hagyományainkra, melyeknek szerves részét képezik az ízek, a hagyományos ételeink, mint a karcagi birkapörkölt vagy a ferdinánd. Ahhoz, hogy mindezek az értékek fennmaradjanak, szükség van értékőrző emberekre, mint amilyen az alapítványt működtető Nagy Emese és Gánóczy Ferenc.

A családi nap keretében megrendezett Ferdinánd Futam helytörténeti vetélkedőt dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter nyitotta meg.

- A vetélkedővel kitűzött cél, hogy a versenyzők minél többet tudjanak saját városukról, Karcag történelméről, a kunok identitásáról, tisztában legyenek a helyi népművészettel és építészettel. Fontos, hogy a fiatalok ismerjék ezeket az értékeket, mint a karcagi birkapörkölt, a ferdinánd, a kunhímzés vagy a karcagi kiskapu és remélem, hogy ezzel a mai megmérettetéssel még inkább elmélyítik majd a várossal kapcsolatos tudásukat a résztvevők.

A megnyitón közreműködött Simon Évike Aranypáva-díjas népdalénekes csallóközi dudanótákkal. Az egész napos családi programon bemutatkoztak a borsodnádasdi hagyományőrzők a molnárkalács ostya sütéssel, a Táncoló Tulipán Kunhímző Egyesület, Szabó Katinka kisújszállási szalmafonó, valamint a Márkus Ica Hagyományőrző Népdal- és Nótakör Egyesület csigacsináló és ferdinándsütő bemutatóval. Délelőtt Sőrés Rozka népmesemondó, délután pedig a Ládafia Bábszínház szórakoztatta a gyerekeket. A családi nap a Tárkány Trió koncertjével zárult.
A Ferdinánd Futam levelezős helytörténeti vetélkedő záró akkordját, a döntőt az alsó tagozatosok a Gazdaház udvarán, a felsősök pedig a várost járva, állomáspontokon teljesítették, melynek lebonyolításában közreműködtek Keserűné Ébner Tünde és Ferenczi Péter Tamásné pedagógusok. Az eredményeket egy szakmai zsűri értékelte ki, melynek tagjai dr. Pintér Zoltán Árpád történész, középiskolai tanár; Éliás János egyetemi hallgató, helytörténet-kutató; valamint Gánóczy Ferenc középiskolai tanár.

A zsűri elnöke, dr. Pintér Zoltán Árpád köszöntötte az eredményhirdetés résztvevőit.
- Minden versenyző, aki ma a friss levegőn, a napon, barátai társaságában töltötte az idejét, aki a Ferdinánd Futam furmányos fejtörőin átrágta magát, az győztes. Győztes, mert egy szép, tartalmas programon mutathatta be szorgalmát, kreativitását, azt, hogy mennyire erősen kötődik lakóhelye gasztrokultúrájához, történetéhez. A zsűri szinte egész nap figyelemmel kísérte a csapatok munkáját, amikor épp nem voltunk szem előtt, akkor a videópályázatokat értékeltük, a tablókat, kreatív fali posztereket néztük végig, egyeztettünk az írásbeli fordulóról, pontot összesítettünk, számoltunk, mérlegeltünk és szomorkodtunk, hogy nem lehet mindenki első helyezett, mert hitünk szerint mindannyian ezt a helyezést érdemelnék.
I. korcsoportban 1. helyezettek lettek a Kunbabák (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 1. a osztály) és a Csipetke csapat (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 2. a osztály), 3. helyen végzett a Marcellin csapat (Szent Pál Marista Általános Iskola 1. b osztály).
Emléklapot kaptak a Kunbarikák (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 1. a osztály) és a Szakértők
(Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 2. b osztály).
II. korcsoportban 1. helyezett lett a Kunhalom (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 4. a osztály), 2. helyen a Kamillavirágok (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 4. a osztály), 3. helyen a Kovátsos cukrászok (Karcagi
Kováts Mihály Általános Iskola 3. b osztály) végeztek.
Emléklapot vettek át a Nagykun magoncok (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 4. b osztály) és
a Kunbabák (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 3. a osztály).
III. korcsoportban 1. helyezett lett a Turulmadarak csapata (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 6. b osztály), 2. helyen a Györffy trió (Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda 5. b osztály), 3. helyen a Mazsolák (Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolájának 5. a osztálya) végeztek. Emléklapot kapott a Tepsifüles csapat (Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda 5. b osztály).
IV. korcsoportban 1. helyezett lett a Kunok csapata (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 7. a osztály), 2. helyen végeztek a Pusztai Rókák (Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda 7. b osztály) és 3. helyezett lett a Kiskukták csapata (Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola 8. a osztály).

Emléklapot vettek át az Erős Pisták (Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola 7. a osztály).

 

Forrás: infokarcag.hu

Read 36 times