KUN HAGYOMÁNYOK NAPJA

péntek, 31 május 2024

A Kun hagyományok napja ismét sokakat kicsalogatott a Kecskeri-pusztára.

Fennállása huszadik évfordulóját ünnepelte a rendezvényt szervező Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület.

BENE SÁNDOR, elnök Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület:
-Böjte Csaba ferences rendi szerzetes egy rádióbeszélgetésben azt mondta: ha van egy jó kezdeményezés, és van egy jó ügy, akkor hirtelen nagyon sok ember, nagyon sok jó ember meg tud jelenni és mellé tud állni annak az ügynek. Én hiszem azt, hogy a mi rendezvényünk is egy ilyen jó kezdeményezés.

A Kunszövetség Sudár István-emlékdíjjal jutalmazta Kiss Gergelyt, a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület tagját a hagyományőrzés területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Bene Sándor pedig egy ezüst hegyű, a nagykunok címerállatát ábrázoló nyílvesszőt vett át F. Kovács Sándortól, a Kunszövetség elnökétől.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Mi nem egy múzeumi tárgyak vagyunk. Nem egy múzeumi dolgot visznek itt tovább az emberek, hanem azt az életet, azt a szokást, amit őseinktől örököltünk. Hogy magyarul beszélünk, az nem hagyományőrzés. Az a mi életünk. Az, hogy fiatalok és idősebbek lóra ülnek, íjat feszítenek huszárruhába, csikósruhába, az a mi életünk, az a mi történelmünk.

A Nyeszletszájú Bakamászok Gólyalábas Kompániájának előadását követően a lovas pályán ünnepélyes nyílzáporral kezdetét vette a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület „Harc és játék” című lovas bemutatója. A hazaiak mellett bemutatkoztak a hajdúszoboszlói csikósok és a Kis-Duna menti betyárok.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-És hogyha itt vagyunk a magyar Alföld közepén, a Kunság szívében, Karcagon, ezen a gyönyörű helyen, akkor a hangulatban érezzük, amely hatalmába kerít bennünket, a régi őseinknek: magyar, kun, hun őseinknek az örökségét, a tájat, amelyben éltek és azokat a hagyományokat, a viseletben a nótahatásban, a harcban, az egymás közötti viszonyokban, barátkozásban, amelyek megtartották ezt a nemzetet ezeregyszáz éven keresztül itt a Kárpát- medencében, vagy talán régebben is.

A magyar könnyűlovasság történetét a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület és a Kováts Mihály Huszárbandérium mutatta be. A pusztaötös lovasbemutató mellett lovas ügyességi verseny és magyar kutyafajta bemutató is zajlott.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Tudjuk nagyon jól, hogy nagyon sok hagyomány van, amely velünk van a mindennapokban. Gondoljunk csak a birkafőzés hagyományára, amelyet nagyon sokan gyakorolnak, a hozzá kapcsolódó olyan hagyományokra, mint például a birkafejnek a feltálalása. de nagyon sok olyan hagyomány van, amellyel nem találkozunk minden nap. Ilyen ez a mai rendezvény is, hiszen a lovasjátékokkal, a harci nomád játékokkal nem minden nap találkozik az átlagember.

A fő programok mellett számtalan kísérő programból válogathattak a kilátogatók: vásártéri bemutatók, kunsági ételek kóstolása, lovaskocsikázás, állatsimogató, népi játszórét, fotókiállítások, eszközbemutatók, előadások.

 

Forrás: infokarcag.hu

Read 49 times