ÚJ KIÁLLÍTÁS A RÓNAI MALOMBAN

vasárnap, 02 június 2024

Székelyország átköltözött Kunországba. Sz. Kovács Géza festményeiből nyílt kiállítás a Rónai Malomban.

Csendéletek, tájképek között elmélyülten sétálgatnak a látogatók. Új, időszaki kiállítás nyílt a Rónai Malomban.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Egyre több olyan kulturális esemény kerül megrendezésre a városban, amely nem pusztán az önkormányzat elképzelése, nem pusztán az önkormányzat szervezése. Hiszen, ha az elmúlt néhány hétre gondolunk vissza, akkor a Kun Hagyományok Napját például már nem az önkormányzat szervezte, a Gazdaházban lévő Ferdinánd-futamot már nem az önkormányzat szervezte. Természetes, hogy ott állunk ezek mögött a rendezvények mögött lehetőségeinkkel, akár anyagi forrással, azokkal a technikai eszközökkel, melyek egy ilyen rendezvény lebonyolításához szükségesek, de mégis csak magánkezdeményezésként valósul meg. És ez külön öröm- én azt gondolom- mindannyiunk számára, hiszen ez azt jelenti, hogy nem csak az önkormányzatnak, képviselőknek fontos az, hogy a kultúra terjedjen és egyre szélesebb körhöz jusson el, hanem azoknak az alapítványoknak, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek is. Így került ide ez a kiállítás is.

Civil kezdeményezés az Sz. Kovács Géza képeiből nyílt tárlat is. Amely személyes kapcsolaton, több évtizedes ismeretségen- barátságon alapul.

FARKAS BÉLA, ügyvezető, Arthungária-Trade Kft.:
-Az ő művészete egy olyan művészet, ami nagyon érthető. Egy olyan ember művészete, aki rendkívül bölcs, szerény- hadd dicsérjelek, mert így ismertelek meg- és tulajdonképpen ezen kívül még ezt túlszárnyalja, az a szülőföld iránti szeretete. Tehát ez mindent meghatároz és műveiből is ez kisugárzik.

A Székelyudvarhelyen született festőművész- szülővárosa előtt tisztelegve vette fel vezetékneve elé az „SZ” betűt- a hatvanas évek óta él és alkot Segesváron. A helyi magyar iskola egyetlen rajztanáraként diákok százainak, ezreinek vizuális érzékeit, értékeléseit fejlesztette évtizedeken át.

SZ. KOVÁCS GÉZA:
-Nagyon sokat törtem a fejemet, mielőtt elindultam volna ezekkel a képekkel ide Karcagra. Ez az ötlet és ez a probléma már évekkel ezelőtt gondolatot adott ugyanúgy Farkas Bélának, mint nekem. És mind tanakodtunk, hogy, s mint, hogy lehet összehozni, aztán az idő váratott magára és most úgy néz ki, hogy sikerült idehozni. Persze, mikor az anyagot válogattam- rövid idő is volt- akkor nem tudtam, hogy mit hozzak lényegébe, tehát hogy fogjam össze a munkásságomnak a szemléleteit. Tehát gondoltam, hozzak absztraktot és hozzak figuratívot és hozzak ezt, hozzak azt. No, aztán végül mégis úgy döntöttem, hogy egy egységes anyagot állítok össze. És az volt a sugallata a feleségemnek, hogy próbáljunk meg egy kis Székelyországot elhozni Kunországba.

A Rónai Malomban nyílt kiállítás rangját az is adja, hogy Sz. Kovács Géza művei köz- és magángyűjteményekben szerte Európában megtalálhatók, de festményeit japán galériák is vásárolják.

 

Forrás: infokarcag.hu

Read 49 times