FECSKEAVATÓ ÉS ŐSZKÖSZÖNTŐ A GYÖRFFYBEN

csütörtök, 26 szeptember 2024

Megtartotta Fecskeavató és Őszköszöntő

programját a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda.

A hagyományokhoz híven, ebben is megtartotta Fecskeavató ünnepségét a Györffy István Katolikus Általános Iskola. A hagyományőrző rendezvényen az iskola igazgatója Kovács Miklósné köszöntötte a tanulókat és szüleiket. Az esemény elmaradhatatlan része volt ezúttal is az első osztályosok eskütétele a Kárpáti Jenő fafaragó által készített a Szeretet, a Barátság és a Tudás kopjafája előtt.

Kovács Miklósné az intézmény vezetője elmondta, hogy ekkor válnak igazi Györffysekké az elsősök, itt az iskolai közösségük, a szüleik, a vendégek előtt a fogadalomtétel által. Különlegessége az eseményeknek, hogy az iskola végzős tanulói külön köszöntik a legkisebbeket.

Kovács Miklósné igazgató Györffy István Katolikus Általános Iskola
- Érdekessége a dolognak, hogy ilyenkor az osztálytermükből a nyolcadikosokkal kézen fogva vonulnak ki, és tőlük fogják majd megkapni azt a kitűzőt, amelyet büszkén viselhetnek az egész év folyamán. Ez jelzi, hogy ők a mi kis fecskéink. A Fecskeavató után a néptáncos csoportunk mutatkozott be, a 4.a osztályosok, a másodikosok pedig verssel köszöntötték a gyerekeket. Ezt követően egy táncházra került sor, majd pedig színes repülőket reptettek a gyerekek, szimbolizálva ezzel, hogy elreptetjük a nyarat és köszöntjük az őszt. Majd játékos kavalkád, zenés, táncos műsor következik itt az udvaron különböző helyszíneken, a termekben pedig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.

Igazgató asszony hozzátette, hogy idén is az elsős-másodikos munkaközösség vállalta azt a feladatot, hogy a fecskeavatót megszervezi. Ilyenkor feldíszítik az iskola udvarát is, egyfajta őszi dekorációval. A kukoricát a tököt, a birsalmát pedig a szülők hozzák a saját háztáji gazdaságukból. Az ő segítségükkel, illetve a pedagógusok közreműködésével készül el ez a dekoráció minden évben. Az intézmény legifjabb tanulóit szüleik is elkísérték a Fecskeavatóra.

Dedinszki Csaba
- Nagyon köszönjük, hogy részt vehettünk szülőként is az elsősök fogadásán, a Fecskeavatón. Egy igen színvonalas rendezvényen vehetünk részt, és szülőként igen örömteli és nagyon nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Györffy István Általános Iskolának a részesévé válhatott a gyermekünk. Külön öröm volt számunkra az, hogy a nyolcadik osztályos tanulók kísérték le az elsősöket ide a kopjafához, ahol letették a fogadalmukat. Ez egy igazán kedves gesztus volt a részükről. Bízom benne, hogy a fiunk egész nyolc éven keresztül büszkén fogja hordani azt a kitűzőt, amit ezen az alkalmon megkapott.

Egy másik szülő is hasonló véleményen van. Megkérdeztük tőle azt is, hogy miért ezt az iskolát választották.

Szepesváryné Hegedűs Dóra Anna
- Nagyon tetszik az az elv, ami mentén működtetik az iskolát és hogy az Isten felé fordítják a gyerekeket, és erre összpontosítanak. Nagyon sok ovis társa is idejött, és úgy gondoltam, hogy a szociális kapcsolatok is nagyon jó hatással lesznek a kisfiamra. A rendezvény is nagyon szép, és szerintem nagyon aranyos gesztus a kicsik felé, illetve a nagyok felé is, hiszen ők el fognak búcsúzni idén ebből az iskolából és ez egy nagyon kötődési és kapcsolati pont így kezdetben.

A Fecskeavató után további programok vártak a gyerekekre, a pedagógusokra és a szülőkre is. A délután második részébenugyanis szüreti mulatságvette kezdetét.

Read 1 times