EGYRE KEVESEBB KÖRTE TEREM

péntek, 27 szeptember 2024

A szárazság nem kímélte a körtét sem.

Egyre kevesebb terem ebből a gyümölcsből is.

A szárazság nem kímélte a körtét sem. Egyre kevesebb terem ebből a gyümölcsből is. Részben azért, mert a körtefa- állomány elöregedett, alig vannak friss ültetvények. Részben pedig azért, mert az őstermelők is egyre kevesebben vannak, a kiöregedő gazdák helyét pedig nemigen veszik át a fiatalok.

ÖRSI VALÉRIA:
Én habár szeretem a körtét, de valamilyen okból, vagy az ára miatt, vagy pedig olyan íze van, amit nem igazán ismerek és nem szeretek.

Tájegységenként, országrészenként, de akár vármegyénkként is változatos az idei termés. Van, ahol szép nagy gyümölcsök teremtek teljesértékű ízvilággal. Másutt jóval kevesebb termett, azok is satnyák és íztelenek.

MÁRTON ANDREA, őstermelő- kereskedő:
A vevők inkább a vilmoskörtét keresik és inkább enni, mint befőzni. De ez már egy trend, hogy befőzni nagyon kevesen főznek be befőtteket, vagy lekvárokat manapság. Tehát nem úgy van, mint tíz- húsz évvel ezelőtt, hogy kosárszámra vitték a nénikék és főztek be belőle télre a finomságokat, Most inkább csak arra, hogy egy- két kilót vesznek, amit éppen megesznek.

 

A méretét és ízét tekintve is alsóbb polcos körtét öt- hatszáz forintért meg lehet venni. A prémiumkategóriás gyümölcs kilós ára viszont eléri az ezerötszáz forintot is. Tavaly ezerkétszáz forintba került a legdrágább körte ezen a piacon.


Ha valami jó minőségű, akár körte, akár alma, akármi, kevesebb, mint ezer forint nincs, Úgyhogy inkább veszi az ember egy pár darabot, de minőségi.

Az igazi körteszezon még nem kezdődött el, de másfél- két héten belül a mostaninál nagyobb lesz a választék a vásárcsarnokokban. Noha számottevő áresés a kereskedők szerint nem lesz.

Read 1 times